10
AFP

Waarom de Kroatische fans de boel plots verziekten

Verbijstering alom toen de Kroatische fans bij een 2-1 voorsprong voor hun ploeg plots met elkaar op de vuist gingen en vuurpijlen op het veld gooiden. Scheidsrechter Mark Clattenburg moest het spel even stilleggen en uiteindelijk verloor Kroatië nog twee kostbare punten na een penaltygoal van Necid in de extra tijd.

Geen mens die de Kroatische amokmakers begrijpt, of toch? Aleksander Holiga, die in het verleden onder meer voor de Guardian schreef over Kroatië, had een verklaring klaar op Twitter. "Deze mensen haten niet zozeer Kroatië, maar hebben een enorme afkeer voor wat het Kroatisch voetbal is geworden. De macht is in handen van crimineel Zdravko Mamic en zijn marionetten. Het zijn dieven en ze zijn hypocriet. Niet dat het een excuus is dat deze 'fans' (als je ze zo mag noemen) de boel verzieken, maar je moet de vraag stellen: 'hoe is het zover kunnen komen'.

Op Reddit dook achteraf een opvallend screenshot op van Facebook. De pagina 'Torcida Split 1950' - ultra's van de Kroatische voetbalclub Hajduk Split' - plaatste twee uur voor de aftrap een kaart van het Stade Geoffroy-Guichard in Saint-Etienne met het 'plan van aanpak'. Op de foto is te zien waar de ultra's zich zouden bevinden en welke acties ze zouden ondernemen.

10
Facebook
10
AFP
10
EPA
10
Photo News
10
EPA
10
AP
10
AFP
10
EPA
10
AFP

UEFA opent disciplinaire procedure tegen Kroatië

De Europese Voetbalbond UEFA heeft de disciplinaire procedure opgestart tegen Kroatië, nadat Kroatische supporters gisteren tegen Tsjechië Bengaals vuur op het terrein hadden gegooid. Dat bevestigde een UEFA-woordvoerder aan het Duitse persagentschap DPA.

Lees meer