thinkstock

Waarom voelt een orgasme eigenlijk zo goed?

Het is eeuwenoud, en we hebben het allemaal al beleefd. En toch is het orgasme iets dat tot de verbeelding blijft spreken. Het genotsgevoel is iets dat wetenschappers al sinds jaar en dag bezig houdt. Zo ook de Amerikaanse professor Adam Safron, die voor het eerst de onderliggende mechanismen in de hersenen heeft achterhaald.

Waarom voelen we een orgasme tintelen tot in de toppen van onze tenen? Het is een vraag die tot voor kort nooit echt beantwoord kon worden. Professor Adam Safron beweert nu wél een verklaring te hebben, en kijkt daarbij vooral naar onze hersenen.

Soort van trance
De neurowetenschapper, die verbonden is aan de Amerikaanse Northwestern University, bracht in kaart hoe ritmische stimulatie onze hersenactiviteit kan veranderen. Volgens professor Safron zouden onze neuronen tijidens seksuele activiteit zodanig gefocust zijn dat we in een soort trance terechtkomen. Daarbij worden we afgesloten van alles om ons heen en zijn we alleen nog maar bezig met dat genotsgevoel.

Het resultaat is een sensatie die we op geen enkele andere manier kunnnen bereiken: "Seks is een bron van aangename gewaarwordingen en een emotionele connectie, maar daarnaast is het ook echt een gewijzigde vorm van bewustzijn," legt Safron uit.

Genotsgevoel
Om deze trance beter in kaart te kunnen brengen, kwam Safron op de proppen met een model waarin ritmische seksuele betrekkingen en de invloed op onze hersenen geanalyseerd werden. "Voor de aanvang van de studie wisten we wel dat bepaalde gebieden in de hersenen oplichten wanneer mensen een hoogtepunt ervaren, maar we konden er niet de vinger op leggen waarom orgasmes precies zo aanvoelen," aldus Safron.

Nu blijkt dus dat de lange duur van de aanhoudende ritmische stimulatie ervoor zorgt dat onze hele hersenen een soort van trance ervaren, wat dat prettige gevoel zou verklaren.

Lees meer