4
epa

Wanhopige WhatsApp-berichten uit Raqqa: "Mama, red ons"

De Syrische moeder Wafa (40), die in Nederland verblijft, is radeloos. Haar dochter Maha (23) is met haar bijna 2 jaar oude zoontje Odai achtergebleven in Raqqa (Syrië), waar de situatie steeds nijpender wordt. De blauwe vinkjes die verschijnen als Wafa's WhatsApp-berichten aankomen zijn het enige teken dat ze nog in leven zijn. Dat meldt AD.nl naar aanleiding van een artikel dat CNN eerder publiceerde.

In haar bescheiden appartement in de Nederlandse gemeente Haarlem pakt Wafa haar telefoon en opent WhatsApp. Een mix van hoop en angst heeft zich van haar meester gemaakt. De vrouw wacht op twee blauwe vinkjes. Een teken dat haar dochter, 3.250 kilometer verderop, haar berichtjes heeft ontvangen.

Maha en Odai zitten vast in Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat, het laatste resterende bolwerk van IS en één van de meest geïsoleerde plekken op aarde. Als Maya een zeldzame internetverbinding kan vinden zonder dat IS-militanten haar in de gaten houden, stuurt ze haar moeder ingesproken berichten via WhatsApp.

"Als ik niks hoor, is het net of er iets van binnen in mij sterft", vertelt Wafa aan CNN, dat een reeks berichtjes van haar en haar dochter heeft gepubliceerd. Wafa kwam drie jaar geleden aan in Nederland, nadat ze vluchtte uit Raqqa. Haar dochter zou volgen, maar in plaats daarvan bleef Maha achter met haar man en zoon. Ze beloofde later te komen, maar die kans kreeg ze niet.

Als ik niks hoor, is het net of er iets van binnen in mij sterft

Moeder Wafa
4
ap
4
reuters

"Probeer alles"

IS onthoofdde Maha's echtgenoot nadat op zijn telefoon een boodschap aan een Syrische soldaat werd aangetroffen. Nu de Amerikaanse coalitie de IS-vesting omringt, lijkt een ontsnapping nog gevaarlijker en worden Maha's berichtjes steeds wanhopiger.

"Mama, probeer alles. We hebben hier niks. We hebben geen eten of drinken. Mama, de basisbehoeften om te leven zijn hier niet. Probeer alles. Probeer. Red mij en Odai. Mijn zoon is uitgedroogd. Van het water hier krijgt hij diarree. Mijn zoon gaat voor mijn ogen dood. Probeer. Ik geloof in jou. Probeer alsjeblieft. Je weet dat ik een groot risico neem door je berichten te sturen, maar ik neem het risico en verstuur ze."

De namen in dit artikel zijn fictief ter bescherming van de veiligheid van de betrokken mensen.

Nu de Amerikaanse coalitie de IS-vesting omringt, lijkt een ontsnapping nog gevaarlijker

4
reuters
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees meer