Warmbier in 2016.
AP Warmbier in 2016.

Wat deed Noord-Korea met Amerikaanse student die zes dagen na vrijlating overleed?

De Amerikaanse student die vorige week na zeventien maanden gevangenschap door Noord-Korea werd vrijgelaten en in een coma terug naar de VS werd gestuurd, is overleden. Dat zegt zijn familie in een mededeling.

Otto Warmbier (22) lag sinds zijn terugkeer naar de VS in het ziekenhuis in Cincinnati (Ohio). Daar is hij vandaag overleden.

De familie deelde mee dat de jongen is bezweken aan een hersenletsel dat hij opliep tijdens zijn detentie in Noord-Korea. Zijn vader zei al direct na de vrijlating op 13 juni dat zijn zoon ernstig door de Noord-Koreanen was mishandeld. Het hersenletsel was er gekomen vanwege martelingen, zei hij. Pyongyang hield echter vol dat Warmbier aan botulisme leed en de student om humanitaire redenen had vrijgelaten.

Ook uit onderzoek in de VS bleek dat hij ernstige hersenschade opliep in alle delen van zijn hersenen. Van botulisme zou ook geen sprake zijn geweest.

De student uit Virginia was vorig jaar in Noord-Korea veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid wegens een poging een propagandavlag met de naam van de voormalige leider Kim Jong-il te stelen, een "misdaad tegen de staat".

"Vreselijke martelingen"

De 22-jarige Warmbier overleed om 14.20 uur (20.20 uur Belgische tijd). In een mededeling bedankt de familie het ziekenhuis van de universiteit van Cincinatti, "dat alles deed wat het kon voor Otto".

"Jammer genoeg hebben de vreselijke martelingen die onze zoon heeft ondergaan in Noord-Korea ertoe geleid dat er geen andere uitkomst mogelijk was."

"Onuitwisbare herinnering"

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley stelt dat het overlijden van Warmbier "zal dienen als een onuitwisbare herinnering aan de barbaarse natuur van de Noord-Koreaanse dictatuur". "De onmenselijkheid van het Noord-Koreaanse regime is al tientallen jaren bekend in de wereld. Er zijn talrijke onderzoeken uitgevoerd en boeken geschreven over hoe de verboden ('outlaw') regering generaties lang haar eigen burgers heeft gemarteld en vermoord", aldus Haley in een mededeling.

"Talrijke onschuldige mensen zijn gestorven in de handen van de Noord-Koreaanse criminelen, maar het specifieke geval van Otto Warmbier raakt het hart van Amerika meer dan ooit."

Trump veroordeelt 'nog maar eens' regime

Ook de Amerikaanse president Donald Trump heeft in een mededeling "de brutaliteit van het Noord-Koreaanse regime veroordeeld, nu we zijn laatste slachtoffer betreuren". "Otto's lot maakt de vastberadenheid van mijn regering nog groter om dergelijke tragedies te voorkomen voor onschuldige mensen die in de handen vallen van regimes die de rechtsstaat of simpel menselijk fatsoen niet respecteren", klinkt het. 

De president en de First Lady drukken ook hun medeleven uit aan de familie van Warmbier.

44 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • chelle db

    En toch wordt de oorlog aan dat land niet verklaard, het zou nochtans gegrond zijn.

  • Midlife Crisis

    Leg Korea plat.

Lees meer