2 Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een Mark IV-bom die op de bodem van de zee rust.
Wiki Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een Mark IV-bom die op de bodem van de zee rust.

Wat een mysterieuze vondst: duiker vindt kernbom uit 1950 op zeebodem

"Mijn god, ik heb een UFO gevonden." Dat riep de Canadese duiker Sean Smyrichinsky naar zijn collega's toen hij voor de kust van Brits-Columbia een mysterieus object op de zeebodem zag liggen. De Canadese marine zegt dat het gaat om een verloren gewaande kernbom uit 1950.

Smyrichinsky stootte op het tuig toen hij voor de kust van Haida Gwaii, een eilandengroep bij Canada, op zoek was naar vis. "Ik was vrij ver van de boot verwijderd toen ik iets op de bodem zag liggen. Het ding was groter dan een kingsize bed", verklaarde hij aan BBC. "Het zag er een beetje uit zoals een bagel: plat bovenaan met in het midden een gat."

De Canadese marine zal later deze maand onderzoek verrichten naar het voorwerp, maar legerdeskundigen gaan ervan uit dat het wel eens om een verloren gewaande nucleaire bom kan gaan. Met een onderwaterrobot zullen beelden van de zeebodem worden gemaakt.

Redenen om aan te nemen dat het om een bom gaat, zijn niet ver te zoeken: op 13 februari 1950 immers stortte een Amerikaanse bommenwerper neer voor de kust van Brits-Columbia. Aan boord een kernbom - een Mark IV - die na de crash niet werd teruggevonden. Het ding weegt zo'n vijf ton.

Het staat alleszins al vast dat de bommenwerper crashte op zo'n 80 kilometer van de plek waar de duiker het object terugvond.

2 Het was duiker Sean Smyrichinsky die de ontdekking deed.
Facebook Het was duiker Sean Smyrichinsky die de ontdekking deed.

Lees meer