4
photo_news

Wie niet rijk is, moet slim zijn: lezers bewijzen dat vergelijken altijd loont

Waarom meer betalen als het ook met minder kan. Wie slim vergelijkt, kan zijn vaste kosten toch al snel met tientallen euro's laten zakken. Dat bewijzen deze lezers. Zij tonen hun rekeningen, wij tonen hoe zij én u erop kunnen besparen.

TELECOM

Freya Priëls uit Boortmeerbeek betaalt: 78,31 euro/maand
Mogelijke besparing: 10,83 euro/maand 

Digitale televisie, internet én telefoon: de moderne tijd kost niet weinig. Freya Priëls en haar gezin uit Boortmeerbeek kijken maandelijks tegen een factuur aan van 78,31 euro. Daarvoor krijgen ze wel toegang tot het Whoppa-pack van Telenet, met serieuze beweegruimte. Zo kan het gezin onbeperkt surfen. Maar heeft Freya dat wel nodig? Uit de facturen van de jongste maanden blijkt dat het gezin met twee jonge kinderen tussen 39 en 80 GB per maand downloadt. Dat kan betekenen dat een Whop-abonnement met een basiskost van 67,48 euro van dezelfde aanbieder kan volstaan. Dat laat je toe om maximum 200 GB per maand te downloaden ruimschoots voldoende.

De adder onder het gras? Met het huidige pack kan het gezin downloaden aan een 200 Mb per seconde, niéts in België is sneller dan dat. Met een Whop-abonnement halveert die snelheid. Maar misschien is dat toch nog meer dan snel genoeg

4 Freya Priëls met kroost.
photo_news Freya Priëls met kroost.

TANKKOSTEN

Sophie Meynen uit Meerhout betaalt: 1,146 euro/liter
Mogelijke besparing: 21,60 euro/jaar 

Alle beetjes helpen. Wie slim rondkijkt, kan jaarlijks gemakkelijk een halve tot zelfs 2,5 tankbeurten winnen. Zo ook Sophie Meynen uit Meerhout. De alleenstaande moeder rijdt elke werkdag naar Geel. Ook in haar vrije tijd gebruikt ze haar wagen voor bezoekjes of uitstapjes met haar dochter. Elke maand tankt Sophie twee keer 30 liter diesel. Afgelopen week betaalde ze in haar vertrouwde station in Laakdal nog 1,146 euro/liter. Niet slecht, maar het kon nog goedkoper, zo geeft Belgie.carbu.com aan. Die scherpe vergelijkingswebsite houdt alle prijzen van de meeste tankstations in België nauwkeurig bij. Indien Sophie in een tankstation in Ham was langsgeweest, dan had ze maar 1,116 euro/liter betaald. Op een volle tank, betekent dit een verschil van 'amper' 90 cent. Maar als ze die kleine besparing een vol jaar kan aanhouden, scheelt dat al 21,60 euro of iets meer dan een halve tank. Stel nu dat Sophie doorgaans in het duurste tankstation in de buurt zou tanken, dan telde ze eerder deze week zo maar even 1,276 euro/liter neer. Op een volle tank is dat al een verschil van 3,90 euro in vergelijking met de goedkoopste aanbieder. Op jaarbasis kan dat verschil oplopen tot 93,60 euro of bijna drie tankbeurten.

4 Sophie Meynen.
photo_news Sophie Meynen.

ELEKTRICITEIT

Bert Bouserie uit Leefdaal betaalt: 1.754,16 euro/jaar
Mogelijke besparing: 126,93 euro/jaar 

Door onder meer de verhoging van de btw van 6 naar 21%, de afschaffing van de gratis stroom en de verhoging van de distributienettarieven, is de elektriciteitsfactuur van de gemiddelde Vlaming stevig de hoogte in gegaan. Bert en Lies Bouserie-Ronsmans uit Leefdaal kunnen ervan meespreken. Zij zagen hun voorschotfactuur de voorbije twee jaar twee keer stijgen: van 113 naar eerst 132 euro en vervolgens zelfs tot 150 euro. Op jaarbasis is dat toch al een verschil van liefst 444 euro. En dan heeft het gezin met drie kinderen nog lang geen zekerheid dat het bij de eindafrekening een stukje krijgt terugbetaald. Toch kunnen Bert en Lies hun stroomfactuur laten dalen, zo geeft een 'V-test' van VREG aan. De prijsvergelijker van de Vlaamse energiewaakhond schat dat Bert en Lies bij hun huidige leverancier Eneco het komende jaar in totaal 1.754,16 euro zullen betalen. De 'V-test' lijst in totaal een 55-tal goedkopere contracten op. Toch wil dat niet zeggen dat ze allemaal uitstekende opties zijn voor het gezin. Zo verkiezen Bert en Lies toch contracten met 100% groene stroom en betalen ze liever geen voorschot op jaarbasis. Mogelijk biedt Belpower een contract aan dat dichter bij de voorwaarden van hun huidige contract komt. VREG schat dat deze overeenkomst Bert en Lies 1.627,23 euro zal kosten, goed voor een besparing van 126,93 euro.

ONTDEK IN ONZE WEEKENDKRANT HOE JE ZELF OP EENVOUDIGE MANIER KAN BESPAREN OP VERZEKERINGEN, BANKKOSTEN, AARDGAS, BOODSCHAPPEN, STOOKOLIE EN WATER IN ONZE EXTRA BIJLAGE VAN 12 PAGINA's 'GELD MAAKT GELUKKIG'. OOK TE LEZEN IN HLN PLUS. PROEF NU VIER WEKEN VOOR SLECHTS 2 EURO

4 Bert Bouserie.
photo_news Bert Bouserie.

Lees meer