AP

Zeker 30 doden in Bosnië en Servië bij overstromingen

Bij de zwaarste overstromingen in 120 jaar zijn in Servië en Bosnië de drie afgelopen dagen op zijn minst dertig doden gevallen. Verwacht wordt dat de dodentol nog verder zal oplopen. Belgrado weigert nog altijd meer details te geven zolang de reddingsoperaties niet zijn afgerond.

"Meer dan 20 lichamen zijn tot nu overgebracht naar het mortuarium van Doboj", zei Obren Petrovic, burgemeester van die Noord-Bosnische stad, zaterdag op overheidszender FTV.

Een eerdere balans maakte melding van 16 doden voor Servië en Bosnië samen. Toen klonk het, dat er in Doboj zes doden gevallen waren.

In Servië is al weet van drie slachtoffers. In steden waar het water zich alweer aan het terugtrekken is, zijn lichamen gevonden, heeft Belgrado laten weten. Om hoeveel lichamen het gaat, wilden de autoriteiten nog niet kwijt. "De mensen hebben schrik voor wat ze zullen ontdekken eens het water zich teruggetrokken zal hebben", zei Aleksander Vucic, de Servische premier.

Tientallen steden in zowel Bosnië en Servië zijn al sinds woensdag overstroomd. Zaterdag nam de hevigheid van de regenbuien wel af, maar de overstromingen van de rivieren blijven schade aanrichten.

Oproep toptennisser Djokovic
De Servische toptennisser Novak Djokovic heeft zaterdag de internationale gemeenschap om hulp gevraagd. "Het is een complete ramp die bijbelse proporties bereikt", zei Djokovic tijdens de persconferentie na zijn kwalificatie voor de finale van het ATP-toernooi in Rome.

Veertien lidstaten van de Europese Unie zullen hulp sturen, zo maakte de Europese Commissie zaterdag bekend.

Lees meer