5
thinkstock

Zetten activity trackers je echt meer in beweging? NINA test 4 nieuwe modellen

Een personal coach rond je arm die je streng toespreekt als je te lang stilzit, nauwkeurig vertelt hoeveel calorieën je verbrandt en ook nog eens voedingsadvies geeft. Klinkt als een perfect recept voor een gezonde levensstijl, toch? De NINA-redactrices namen de proef op de som en lieten zich enkele weken bijstaan door een activity tracker als virtuele gezondheidscoach. Of ze zich ook effectief ontpopten tot fitgirls met een sportverslaving, lees je hier.

Technologische snufjes die voor ons in de gaten houden hoe fit we zijn, zitten al een tijdje in de lift. Sinds we weten dat we 10.000 stappen per dag moeten zetten, zijn apps en armbanden die stappen tellen erg populair. Een activity tracker gaat nog een - nu ja - stap verder. Die slimme armbanden kunnen naast stappen tellen ook je hartslag meten, bijhouden hoeveel calorieën je verbrandt bij het sporten en je slaappatroon analyseren. Activity trackers zijn er in alle soorten, prijsklasses en ontwerpen, tegenwoordig zelfs zo subtiel en elegant dat het niet opvalt dat je er 24/7 eentje draagt. De NINA-redactie onderwierp 4 nieuwe sportieve armbanden aan een uitgebreide test.

1. Fitbit Charge 2

Redactrice Tine testte de nieuwste Fitbit uit, een pioniersmerk als het op activity trackers aankomt. Het Amerikaanse bedrijf dat gespecialiseerd is in fitness trackers bracht onlangs De Fitbit Charge 2 uit. 

Prijs: 159,95 euro

Functies: stappenteller, alarm bij inactiviteit, hartslagmeter, calorieverbruik en -inname, sportsessies opslaan, aantal glazen water, connectie met gsm voor sms'jes en telefoon, analyse slaappatroon.

Verdict: "De Fitbit doet netjes wat hij belooft. Ik was op voorhand nogal terughoudend, maar hij blijkt erg gebruiksvriendelijk te zijn. Na het ingeven van je gewicht, leeftijd en lengte in de bijbehorende app ben je snel vertrokken. Je stelt doelen voor jezelf die je wil bereiken, waarbij de Fitbit je dan helpt. Zit je te lang stil? Dan herinnert een stevige buzz eraan dat het tijd is om recht te staan. Ik zou mensen het product aanraden. 160 euro is natuurlijk allerminst goedkoop, maar het is enorm handig en doet je snel inzien waar je nog aan kan werken op gezondheidsvlak en waar je goed zit."

5
kos

Polar Loop 2 "Maakt het competitiebeest in me los."

Redactrice Sophie maakte de meisjesachtig roze Polar Loop 2 vast rond de pols, om te kijken of hij haar meer motiveerde om te bewegen.

Prijs: 79 euro

Functies: stappenteller, alarm bij inactiviteit, registreert wandelen/staan/zitten/lopen, dagelijkse doelen (bv. "nog 15' lopen") met balkje dat je vol moet krijgen, slaappatroon. Hartslagmeter met los verkrijgbare band. 

Verdict: "Deze armband werkt bij mij echt motiverend. Die cijfertjes liegen niet en ik ben competitief genoeg om dat balkje keer op keer vol te willen krijgen. Je krijgt op het einde van de dag feedback: wat was goed, wat kan beter? Helaas is hij niet altijd even accuraat. Redelijk frustrerend als je tijdens de spinningles keihard je best aan het doen bent en vervolgens je bandje begint te trillen omdat 'ik al te lang stil zit en het hoog tijd is om aan wat activiteit te doen'. Voor goede slaapresultaten en feedback moet je de tracker ook 24u op 24 dragen, en ik vind het best wel vervelend om ermee te slapen."

5
kos

iHealth Wave: "Geschikt voor zwemmers, minder voor andere activiteiten."

Redactrice Ellen zwemt graag, waardoor een activity tracker die ook onder water beweging registreert een must is. De iHealth Wave laat zich omschrijven als een "swimtracker", dus is daarom een geknipt waterproof gadget voor deze test.

Prijs: 79,95 euro

Functies: stappenteller, alarm bij inactiviteit, aantal verbrande calorieën, slaappatroon, zwemtracker (aantal slagen, welke slagen, hoeveel per minuut).

Verdict: "Voor een zwemtracker werkt hij prima en kan hij meer dan andere gadgets die zwemactiviteiten registreren. Maar de overige functies laten te wensen over. Hij merkt geen verschil op tussen lopen of wandelen en registreert fietsen niet, wat jammer is aangezien ik veel fiets. Ik beweeg meer op een dag dan het toestel registreerde, wat erg demotiveerde. Tijdens het zwemmen droeg ik hem wél graag. Je krijgt ook meteen na het zwemmen een overzichtje van hoeveel baantjes je hebt gedaan en hoelang je gezwommen hebt."

5
kos

UA Healthbox HTC: "Prima hartslagmeter en tracker, de weegschaal hoeft niet echt."

We laten het decadentste gadget voor het laatste: de gloednieuwe UA Healthbox van HTC is een totaalpakket dat bestaat uit een slimme weegschaal (UA Scale) een activity tracker (UA Band) en hartslagband (UA Heart Rate), die naast je beweging ook controleert of je vorderingen maakt op vlak van gewicht en vetpercentage. Redactrice Nina waagde zich aan dit all-inpakket voor een sportievere levensstijl.

Prijs: 449 euro als pakket (tracker + slimme weegschaal + hartslagmeter). Activity tracker apart: 199 euro.

Functies: stappenteller, alarm bij inactiviteit, hartslagmeter, calorieverbruik en -inname, weegschaal die gewicht en vetpercentage meet, slaappatroon

Verdict: "Dit pakket belooft de ultieme oplossing te bieden voor sporters met gezonde voornemens, door de 3 producten in één multifunctioneel pakket aan te bieden. Helaas bevat het nogal wat kinderziektes: de connectie tussen de slimme weegschaal en de app valt voortdurend weg, waardoor die geen meerwaarde biedt aan het totaalpakket. Ook "herkent" de weegschaal je profiel op basis van je gewicht, maar dat het ding me dagelijks begroet met "Hello Wendy" in plaats van "Hello Nina", wil vooral zeggen dat de vorige proefpersoon - Wendy waarschijnlijk - ongeveer hetzelfde gewicht had als ik. Daar is dus nog veel ruimte voor verbetering." 

"De activity tracker en de hartslagmeter werken wel heel accuraat en motiverend. Doordat je een hartslagmeter gebruikt en je op voorhand moet aangeven welke sport je zal beoefenen, registreert hij beweging en calorieverbruik heel correct. De tracker en hartslagmeter apart zou ik absoluut aanraden, de meerwaarde van de weegschaal zie ik niet in - al helemaal niet met bijbehorend prijskaartje."

5
HTC

Lees meer