7 Slachtoffers Alison Parker en Adam Ward.
AP Slachtoffers Alison Parker en Adam Ward.

Ziekelijke primeur: de man die viraal wou gaan met dubbele live-moord

Vester Lee Flanagan II (41) uit Roanoke in de staat Virginia had zijn dubbele moord grondig voorbereid. Hij koos er bewust voor om journalisten Alison Parker (24) en Adam Ward (27) dood te schieten tijdens een live-uitzending. Hij filmde zelf zijn eigen vreselijke misdaad en wou de video viraal laten gaan. "De slechtst mogelijke toepassing van Twitter/Facebook", postte een Twitteraar. "Een nieuwe grens is overschreden. Buiten IS heeft niemand dit ooit zo gedaan", zegt Roger Kay van Endpoint Technologies Associates. De eerste 'social media-moord' op deze schaal is een feit. Trieste primeur.

7 Dader Bryce Williams, zoals hij op het scherm bekend was.
PHOTO_NEWS Dader Bryce Williams, zoals hij op het scherm bekend was.

15 schoten loste Flanagan op zijn oud-collega's, die bezig waren met een live-interview. Acht daarvan waren te horen tijdens de uitzending zelf. Tv-kijkers hoorden journaliste Alison Parker schreeuwen: 'Oh my God!' en zagen haar vallen. Cameraman Adam Ward zeeg ook neer en filmde in zijn val nog net het gelaat van de dodelijke schutter. Wards verloofde Melissa Ott - die haar laatste dag als producer bij tv-station WDBJ afwerkte - was getuige van de moorden vanuit de regiekamer. De verbouwereerde reactie van nieuwsanker Kimberley McBroom in de studio, waarnaar nog tijdens de aanslag meteen overgeschakeld werd, was de eerste die het internet rondging.

Sociale media
Slechts een relatief kleine schare kijkers zag het eveneens allemaal live gebeuren, maar Flanagan gebruikte zijn ervaring als voormalig tv-medewerker om zijn wreedheid uit te voeren én een breder forum te geven. Via sociale media, waarop hij actief was onder zijn 'werknaam' Bryce Williams. Hij postte onder meer de video van de dubbele moord, die hij zelf had gefilmd vanuit het zogenaamde 'first-person-shooter'-perspectief. "Ik filmde de schietpartij, zie Facebook", tweette hij. Zijn accounts op Facebook en Twitter (@bryce_williams7) werden al snel afgesloten. Andere socialemediagebruikers lieten hun stem horen en counterden meteen de poging van Flanagan om viraal te gaan. Ze drukten ook hun bezorgdheid uit over de toekomst van sociale media: "Hopelijk wordt dit niet gemeengoed voor schutters".

Zwarte homo
Flanagan/Williams wou dus niet alleen wraak nemen op zijn ex-collega's, met wie hij blijkbaar in onmin leefde, hij wou ook de hele wereld als toeschouwer. Twee uur na de schietpartij stuurde hij een manifest/afscheidsbrief van 23 pagina's per fax naar ABC. Hij noemde zichzelf daarin een zwarte homo die constant slecht behandeld werd door de medemens. Het kantelmoment voor hem om tot actie over te gaan was de schietpartij in Charleston op 17 juni. Twee dagen later kocht hij zijn moordwapen. "Mijn kogels dragen de initialen van de slachtoffers", schreef hij. Hij sprak over zichzelf als een "menselijk kruitvat dat het moment afwacht om 'boem' te doen".
(Lees hieronder verder)

7 Kimberly McBroom in shock in de studio.
kos Kimberly McBroom in shock in de studio.
7
PHOTO_NEWS
7
twitter

Na de moordpartij begon Flanagan te tweeten. Hij had het over een racistische opmerking van Alison Parker en dat Adam ward naar de personeelsdienst was gestapt om een boekje over hem open te doen. Hij beweerde slachtoffer te zijn van racisme en pesterijen op het werk. Hij had vorig jaar geprobeerd om gegevens van Parker en Ward te verzamelen om het tv-station aan te klagen voor smaad.

Politie opgeroepen bij ontslag
WDBJ-manager Jeffrey Marks verklaarde dat Flanagan twee jaar geleden werd ontslagen, deels wegens zijn onhandelbaar karakter. Volgens The Guardian werd Flanagan in juli 2012 door zijn werkgever aangeraden om hulp te zoeken voor zijn opvliegendheid. Bij zijn ontslag moest zelfs de politie tussenkomen om een woedende, angstaanjagende Flanagan te ontzetten uit het gebouw. Dat incident werd gefilmd door zijn latere slachtoffer Adam Ward. Maar van een persoonlijke vete tussen Flanagan en de twee vermoorde journalisten, weet Marks niks. "Wat konden we doen? Je verwacht toch niet dat iedereen die in onvrede het bedrijf verlaat op een dag terugkomt voor wraak? Waarom viseerde hij hen en niet mij?"

Vijf uur na de dodelijke aanslag bracht de door de politie achternagezeten Flanagan zichzelf een schotwonde toe. Hij overleed later in het ziekenhuis.

7
PHOTO_NEWS
7
PHOTO_NEWS

Lees meer