5 De dader van de aanslag is een Oezbeek met IS-sympathieën.
AP/Reuters De dader van de aanslag is een Oezbeek met IS-sympathieën.

Zweedse politiechef heeft na aanslag klare mening over mensen met sympathie voor terreur: "Zet ze het land uit"

Na de terroristische aanval in Stockholm blijven de gemoederen oplopen in het Scandinavische land dat enkele dagen later nog steeds in shock verkeert. Politiechef Eric Nord heeft alvast duidelijk stelling ingenomen: "Al diegenen die gewelddadig extremisme steunen, moeten het land kunnen worden uitgezet, zelfs wanneer ze over een permanente verblijfsvergunning beschikken."

Twee dagen na de aanslag postte de politiechef van de stad Göteborg zijn mening op Twitter. Tijdens een interview met de Zweedse krant Göteborgs Posten heeft hij zijn zienswijze verduidelijkt.

Vooralsnog mogen personen volgens de huidige Zweedse wetgeving pas gedeporteerd worden indien zij veroordeeld zijn voor hun betrokkenheid bij terreurmisdrijven en/of de financiering ervan.

Maar Nord vindt dat ook mensen die louter hun sympathie betuigen aan gewelddadig extremisme het land moeten kunnen worden uitgezet.

5

"Personen die hier een totalitaire staat willen vestigen, kunnen vertrekken naar hun land van herkomst, daar waar ze thuishoren", aldus de politiechef. "Mensen die aanhanger zijn van IS of voorstander zijn van religieus extremisme, moeten niet onderhouden worden door de Zweedse overheid."

Het grootste aantal Zweedse Syriëstrijders is vertrokken uit de stad Göteborg. De krant Göteborgs Posten meldde eerder al dat uit onderzoek bij 1.200 schoolgaande moslimjongeren gebleken is dat 10 procent sympathie heeft voor terroristische groeperingen.

Volgens Nord kan religieus extremisme in de kiem gesmoord worden indien de permanente verblijfsvergunning van jihad-aanhangers daadwerkelijk op het spel staat. "Zij die vandaag voor zedenpolitie spelen en vrouwen onderdrukken, zullen dan op hun tellen moeten passen", legt de politiechef uit.

5
AFP

Anna Carlstedt, nationaal coördinator tegen gewelddadig extremisme, ziet het anders. "Ik kan begrijpen dat deze standpunten opborrelen na zo'n weerzinwekkende gebeurtenis", zegt ze. "Maar we moeten het hoofd koel houden en beschermen waar ons land voor staat. Zoals onze premier Stefan Löfven heeft benadrukt, is Zweden een open en tolerante samenleving met verregaande rechten en vrijheden. Het is logisch dat velen nu pleiten voor strengere wetten, maar we moeten vooral onze democratie beschermen."

De Zweedse onderzoeker Magnus Ranstorp vindt het jammer dat de politiechef die uitspraken gedaan heeft amper twee dagen na de aanslag. "Dergelijke extreme sympathieën kan je niet strafbaar stellen, zo werkt het niet", legt hij uit. Toch uit de man ook kritiek op de gebrekkige preventieve aanpak. "Ik heb de indruk dat de overheid op dat vlak niet veel doet", vindt Ranstorp. Volgens hem moet de Dienst Vreemdelingenzaken werk maken van het opsporen van extremistische opvattingen bij nieuwkomers.

Ook Carlstedt, ondertussen al de derde coördinator tegen gewelddadig extremisme in een jaar tijd, durft zelfkritisch te zijn. "Ik ben het met Ranstorp eens dat we meer moeten doen."

5
Getty Images
5
AP

Lees meer