3 Julie Seutin van FLOOM.
kos Julie Seutin van FLOOM.

"Sinds ik voor mezelf werk, ben ik niet meer op vakantie kunnen gaan"

Hoewel zelfstandige worden vaak een mannenzaak is (de verhouding is nog steeds maar 60-40), zijn er toch steeds meer vrouwen die een eigen bedrijf opstarten. Elke week spreken wij met een vrouw die de sprong aandurfde. Vandaag is Julie Seutin aan het woord, die anderhalf jaar geleden haar eigen biologische granolamerk FLOOM opstartte.

Julie werkte eerst voor een Amerikaanse multinational als projectmanager, na een studie productontwikkeling. Maar omdat ze voelde dat haar hart niet bij die toenmalige job lag, besloot ze al een tijdje geleden om voor zichzelf te beginnen werken. Eerst als freelancer binnen de voedingsector, in augustus 2014 begon ze met FLOOM.

Passies en dromen volgen
"Het klinkt misschien melig, maar ik vind het heel belangrijk om iets te doen waar ik echt helemaal achtersta. Ik wil mijn passies en dromen volgen, niet wegkwijnen in een kantoorjob. Toen ik ontdekte dat mijn passie vooral bij voeding ligt, besloot ik nog voor de start van FLOOM mijn vaste job op te geven. Ik ging freelance aan het werk voor chefs en voedingsspecialisten, en volgde een opleiding 'fooddesign'," vertelt Julie.

FLOOM granola is wél gezond
De Antwerpse maakte al een tijdje granola voor zichzelf, en ook vrienden reageerden altijd erg positief wanneer ze een zakje cadeau gaf. De meeste granola's die je in de supermarkt vindt, zitten bomvol suiker en zijn eigenlijk niet zo gezond. Die van Julie wel, en omdat ze merkte dat er weinig andere biologische alternatieven op de markt waren, besloot ze de sprong te wagen en van haar hobby haar job te maken. FLOOM was geboren.

Tussen 12.000 en 15.000 euro van spaarrekening gehaald
"Ik maak de FLOOM-granola in een atelier in een garage bij mijn ouders thuis. Doordat ik geen huur en kosten moet betalen aan hen, viel de overstap naar zelfstandige worden nog mee. Ik heb 15.000 euro van mijn spaarrekening moeten halen om de eerste investeringen te doen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een industriële oven, het laten bouwen van de webshop en een voorraad ingrediënten. Het was ook wel wennen om geen vaste loonbrief meer te krijgen, zeker in het begin zorgde dat wel voor wat stress. Maar ik wou echt doen waar mijn hart lag, en ik geloof er tot op de dag van vandaag in dat dan wel alles goed komt," zegt Julie.

Het artikel gaat verder onder de foto.

3
FLOOM
3 Julie Seutin.
kos Julie Seutin.

"Ik wil FLOOM graag verder als merk uitbouwen"
Op termijn hoopt Julie wel naar een groter pand te verhuizen, een FLOOM huis, waar ze naast het bereiden van de granola onder andere ook workshops en de FLOOM Delight (maandelijkse brunches) wilt organiseren. "Ik wil FLOOM graag verder als merk uitbouwen, zodat het niet langer alleen rond de granola draait, maar meer een healthy en happy way of life wordt. Met een team gepassioneerde werknemers die mee alles in goede banen leiden. Europa veroveren staat ook nog op de planning," lacht Julie.

Vakantie zit er nog niet in
"Het grootste voordeel aan zelfstandige zijn, vind ik de vrijheid en de flexibiliteit. Zo vind ik het bijvoorbeeld niet moeilijker om een sociaal leven te onderhouden nu ik zelfstandige ben, aangezien ik zelf mijn uren kies. Zo kan ik nu al eens gaan lunchen met vriendinnen, en dan werk ik 's avonds gewoon wat langer door. Al moet ik af en toe wel vrienden afzeggen omdat ik het werk niet afkrijg. En dat is natuurlijk nooit fijn, want ik stel niet graag teleur. Sinds de start van FLOOM ben ik ook niet meer op een lange vakantie gegaan. Ik neem af en toe wel eens een verlengd weekend, maar meer lukt echt nog niet. Dat mis ik wel, omdat ik erg van reizen houd en het ook wel deugd kan doen om er even helemaal tussenuit te zijn," vertelt Julie.

Lees meer