3 Lisa Derycke
Nathalie Samain Lisa Derycke

Exclusief voor abonnees

Heb jij al een sidehustle? Creatieve bijberoepen zitten in de lift

Nee, je hoeft je discomoves niet boven te halen. Met een ‘sidehustle’ bedoelen we een creatief bijberoep naast je eerder ‘doordeweekse’ vaste baan. Met een sidehustle creëer je – volgens Chris Guillebeau, auteur van het gelijknamige boek – iets nieuws, waar jij de volledige controle over hebt. En dat is een trend in werkland. 

“Als we de cijfers bekijken dan zien we dat ondernemingen in bijberoep in de lift zitten, en dan vooral bij vrouwen tussen de 20 en 35 jaar”, zegt Karen Dejongh, eigenares van The Job Coach en zelf gespecialiseerd in begeleiding van ondernemers. “We zien bij deze halfzelfstandigen veel jongeren die nog niet klaar zijn om zich volledig in het volwassen werkleven te storten. Maar we zien ook een ander fenomeen, bij de 25- tot 35-jarigen, namelijk vrouwen die erg versmolten zijn geraakt met hun rol als partner, moeder of werknemer. Er is in hun leven plots nog maar weinig ruimte voor hen als individu. Vooral vrouwen zijn daar gevoelig voor. Deze groep is ook zoekend, maar dan naar iets dat ze zijn kwijtgeraakt. Ze verloren een deel van hun identiteit en gaan aan zichzelf werken. Dat uit zich in allerhande creaties. Ten slotte zien we bij vrouwen zonder kinderen ook een zekere drang om iets van zichzelf op de wereld los te laten. Vaak is zo’n sidehustle dan een soort surrogaatbaby. Een eigen creatie met een eigen groeiproces.”

“Bij al deze ondernemingen valt op dat de drang om iets op te starten belangrijker is dan het succes of het extra inkomen. Veel van deze sidehustles overleven de ten-year itch niet. Het helpt natuurlijk dat er al een inkomen is via de vaste baan. Daardoor kunnen zelfontplooiing, het creëren en werken aan een identiteit, centraal staan. Bovendien is het hip om te ondernemen. Start-ups schieten als paddenstoelen uit de grond. Vroeger gingen mensen op zoek naar zichzelf in de yogales of bij de therapeut of jobcoach, nu storten ze zich in het ondernemerschap.”

Lisa Derycke (30) is dj én executive assistant: ‘Of ik nog een sociaal leven heb? Mijn draaitafel is mijn lief’

Mijn bijberoep is een uit de hand gelopen hobby. Het was nooit een droom om achter de draaitafel te staan. Ik ben geen fuifnummer, zoals mensen vaak denken. Ik was vroeger wat ze noemen een ‘slaapkamer-dj’. Een nerd, die op haar kamertje uren bezig was met de juiste muziek zoeken en de perfecte mixes maken. Een vriend vond me goed, schreef me in voor een dj-contest en zo is het elf jaar geleden begonnen. Voor ik het wist, had ik een manager. Ik kan in deze job mijn ei kwijt én ik geniet van de energie die ik met mijn muziek bij het publiek teweegbreng. Ondertussen kan ik zeggen dat ik op zowel ‘I Love Techno’, ‘10 Days Off’ als op ‘Tomorrowland’ gedraaid heb.”

“Ik ben er altijd van uitgegaan dat mijn bijverdienste als dj van tijdelijke aard was. Het is een onzekere job, eentje met een vervaldatum. One day you’re in, the next day you’re out. Ik wil ook niet op mijn 45ste ’s nachts nog ‘onnozel staan doen’ achter de draaitafel. Bovendien is het op fysiek vlak een behoorlijk slopende job. Ik weet nog goed die ene maand, drie jaar geleden, toen ik twaalf gigs had, tot in de late uurtjes. Op een dag ben ik ingestort. Ik moest het podium op, maar was verlamd. Mijn lichaam zei: stop. Dat was een eyeopener. Een maand later ben ik op kantoor begonnen en heb ik het aantal gigs teruggeschroefd. Ik besefte dat ik naast rust en routine ook behoefte had aan een job die me mentaal uitdaagde. Ik had officemanagement gestudeerd en een bachelor gehaald in marketing en sales. Het werd tijd dat ik iets deed met die diploma’s.”

Liefde voor muziek

“Als ik vandaag moet kiezen tussen beide jobs, dan zou ik het écht niet weten. Het is de combinatie die van mij een compleet mens maakt. Ik ben graag creatief bezig, maar ik hou ook van de routine. Dankzij mijn vaste job heb ik financiële zekerheid en kan ik selectiever zijn in de gigs die ik aangeboden krijg. Ik hoef niet meer op alles ja te zeggen. Dat maakt me als dj exclusief. De grootste uitdaging is dat mijn leven behoorlijk druk is met die twee jobs. Of ik nog tijd heb voor een sociaal leven? Goh. Ik heb geen lief, geen gezin ... Eigenlijk is mijn sidehustle mijn sociale leven, hè. Ja, mijn draaitafel is mijn lief.”

Wat doet ze?

• Sidehustle: dj en producer, onder de naam Leesa. Meer info via www.kurious.be/artists/leesa en via Instagram: leesa_

• Vaste job: executive assistant bij een consultancy agency, op managementniveau

3 Lieselot Willaert
Nathalie Samain Lieselot Willaert

Lieselot Willaert (29) bakt taarten én is leerkracht: ‘De kindjes uit mijn klas zijn het beste testpubliek’

Toen ik vier jaar oud was, had ik een speelgoedkeukentje en heb ik met lucifers geprobeerd om het oventje aan te zetten. Mijn mama heeft gelukkig op tijd ingegrepen. Maar de interesse in bakken zat er al vroeg in. (lacht) In mijn kindertijd bakte ik koekjes en taart met oma en ik ben er nooit meer mee gestopt. Vriendinnen met een gebroken hart troostte ik met chocoladetaart. En terwijl vrienden op een dinertje een fles wijn meebrachten, kwam ik aandraven met nieuwe creaties. Ik ben steeds meer gaan experimenteren en ik heb zelfs aan de Cake Academy in Londen cursussen gevolgd, onder meer voor het versieren van megataarten. Daarna is de situatie zo’n beetje ontploft ...”

“Sinds anderhalf jaar ben ik officieel taartenbakster. Ik maak gepersonaliseerde taarten voor kinderfeestjes, koekjes voor geboortes, wedding cakes ... Onlangs kreeg ik de opdracht voor een torenhoge zeemeerminnentaart. Héérlijk. Alles is bespreekbaar en elke taart is anders. De grootste uitdaging zijn de bruids-
taarten in verdiepingen. Dan heb ik stress. Tegelijk is het prachtig om deel uit te maken van de mooiste momenten uit mensen hun leven. Naast het taarten bakken heb ik een fulltimejob in het onderwijs. Dat komt goed uit, want mensen hebben meestal gebak nodig op woensdagnamiddag en in het weekend. Beide jobs zijn vrolijk en creatief en me daardoor op het lijf geschreven. Ik sta graag voor de klas en ik zou de kindjes en hun spontaniteit niet kunnen missen. Ze zijn mijn beste testpubliek. Ik stap vaak de klas binnen met overschotjes en experimenten. Voor hen ben ik dan ook de beste juf ter wereld. (lacht)”

‘Volbakt’

“Veel vrije tijd blijft er niet over. Vaak start op vrijdagnamiddag al deel twee van mijn carrière en sta ik een heel weekend te bakken, soms tot 1 uur ’s nachts. Af en toe ben ik ‘volbakt’ en moet ik mensen teleurstellen. Vooral nee zeggen tegen kinderen vind ik moeilijk. Eigenlijk zou ik iemand in dienst moeten nemen. Maar ik wil Cake A Lot liever kleinschalig houden. Daarom is het ook een bijberoep. Ik wil niet bezig zijn met een grote boekhouding en met personeelszaken, ik wil gewoon taartjes bakken.”

Wat doet ze?

• Sidehustle: bakt taarten en koekjes op maat, onder de naam Cake A Lot. Meer info via www.cakealot.be en via Instagram: cakealot.be

• Vaste job: leerkracht in het eerste leerjaar, afgelopen schooljaar zorg- en turnjuf in de kleuterschool

3 Veerle De Wolf
Nathalie Samain Veerle De Wolf

Veerle De Wolf (37) maakt juwelen én werkt op de hr-afdeling van de NMBS: ‘In pyjama kunnen werken, héérlijk!’

Als ik ergens juwelen zag, werd ik daar als een magneet naartoe getrokken en begonnen de radertjes in mijn hoofd te werken: hoe zou ík dit aanpakken? Welke materialen zou ik gebruiken? Ik ben altijd creatief geweest. En toch ben ik communicatiebeheer en toerismemanagement gaan studeren. Ik ben opgegroeid in een dorp. Mijn moeder was leerkracht, mijn vader ingenieur. Net als veel vriendinnen koos ik voor een meer ‘algemene’ richting en voor een stabiele job. Kunst, dat leek niet iets waar je je boterham mee kon verdienen en ondernemen stond erg ver af van de wereld die ik kende ...”

From 9 to 5 to ...?

“Al vrij snel kon ik bij de NMBS aan de slag. Plannen, puzzelen, omgaan met mensen, ik doe dat graag. Toch is het blijven kriebelen, en tien jaar geleden volgde ik mijn eerste workshop juweelontwerp met enkele gepensioneerde hobbyisten. (lacht) Ik heb er de basics geleerd en daarna is het snel gegaan. Vriendinnen waren enthousiast, ik volgde meer cursussen, stond op beurzen en ik werd gecontacteerd door winkels. Een boost voor mijn zelfvertrouwen, maar ook een kantelmoment. Ik kwam thuis van mijn ene job om meteen aan de andere job te beginnen. En ook mijn weekends stonden in het teken van LoboGato. Ik moest kiezen.”

“Enkel tijdens het juwelen maken voel ik me 100% in mijn element. Ik heb het overwogen, om volledig voor LoboGato te gaan. Maar de financiële onzekerheid schrok me af, net als het idee om de hele dag in mijn eentje te werken. Nu werk ik halftijds voor de NMBS. Ik ben sociaal in de ene job en creatief in de andere. En dat werkt. Dankzij mijn vaste baan heb ik een stabiel inkomen. Dat geeft gemoedsrust. Zo kan ik ontspannen aan de slag in mijn bijberoep. Ik sta minder in de file en soms werk ik tot de middag in mijn pyjama. (lacht) Maar vergis je niet, het blijft hard werken. Bestellingen moeten klaar zijn, pakjes moeten op tijd geleverd worden, de webshop moet up-to-date zijn. Daar kan ik me niet mee bezighouden tijdens mijn vaste job. De ene job houdt nooit rekening met de andere.”

Wat doet ze?

• Sidehustle: halftijds juwelenontwerpster, onder de naam LoboGato: minimalistische creaties mét een twist! Info via www.lobogato.com en via instagram: lobogatojewelry

• Vaste job: halftijds Planning & Reporting-medewerker bij de NMBS

5 tips voor jou én je sidehustle

TIP 1: Leg je focus op creatie, niet op inkomen. Hou je verwachtingen realistisch. Besef dat je wellicht niet rijk wordt van je sidehustle, omdat je er niet al je tijd aan kan spenderen.

TIP 2: Hou het kleinschalig of besteed bepaalde zaken (zoals administratie en boekhouding) uit, zodat je focus altijd op het creatieve proces blijft liggen.

TIP 3: Begrens beide jobs, zodat ze niet in elkaar overlopen. Leg indien mogelijk dagen vast.

TIP 4: Idealiseer niet. Blijf de voor- en nadelen van beide jobs zien. Ook zekerheid en structuur hebben voordelen.

TIP 5: Doe het alleen. Het gaat om jouw identiteit en om jouw creatieve proces. En het gaat er ook om dat jij voldoening en erkenning krijgt. 

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Theo Striem

    Cool het klinkt Engels dan is da zeker tof om te doen

Lees meer