4 Annelies Timmermans.
Paulien Degraaff Annelies Timmermans.

Ooit begonnen met 10 handtassen, nu dragen Evi Hanssen en Joy Anna Thielemans haar ontwerpen

Hoewel zelfstandige worden vaak een mannenzaak is (de verhouding is nog steeds maar 60-40), zijn er toch steeds meer vrouwen die een eigen bedrijf opstarten. Elke week spreken wij met een vrouw die de sprong aandurfde. Want zij inspireren! Vandaag is handtassenontwerpster Annelies Timmermans aan de beurt, die onder andere BV's als Isolde Lasoen, Joy Anna Thielemans en Evi Hanssen tot haar fans mag rekenen.

Na haar studie Grafische Vormgeving won Annelies Timmermans' afstudeerkledingcollectie de publieksprijs van Feeling en de Comeva Startersaward. Nadien trok ze naar Milaan voor een job in de modesector. Toen ze daar op zoek ging naar een elegante, sobere handtas, kon ze die nergens vinden binnen haar budget. Daarop besloot ze haar droomtas zelf te maken. Haar omgeving bleek enthousiast en al snel groeide de vraag naar een echte Annelies Timmermans. Ze besloot de geldprijs van de Startersaward te investeren in de productie van tien lederen tassen, en zo ging de bal aan het rollen.

8 jaar geleden de stap gezet
"Het was nooit mijn ambitie om fulltime handtassen te ontwerpen, maar ik ben er letterlijk ingerold. Eerst combineerde ik het maken van handtassen nog naast een job bij modeontwerpster Anne Kurris. Maar de vraag bleef stijgen en het werd moeilijk om de twee te combineren. Toen besloot ik - ondertussen is dat 8 jaar geleden - de stap te zetten, en voltijds voor mijn eigen label te gaan", vertelt Annelies.

Heel berekende risico's
Wat de ontwerpster typeert is dat ze steeds heel berekende risico's neemt. "Natuurlijk was het een grote gok om zelfstandige te worden. Het eerste jaar had ik helemaal geen loon, en het is financieel nog altijd moeilijk. Maar ik heb nooit een lening genomen, en ik produceer altijd alleen wat ik ook daadwerkelijk kan verkopen. Daarom dat ik nooit schrik heb gehad om in de problemen te komen, omdat ik nooit grote investeringen heb gedaan en dus ook niet veel kwijt kan spelen. Dat geeft mij een rustig en zeker gevoel. Als er iets misloopt, is de schade zeer beperkt."

Het artikel gaat verder onder de foto.

4
Annelies Timmermans
4
Annelies Timmermans

"Ik wil mijn merk bewust zo klein houden"
Voor de uiteindelijke productie van haar tassen zweert Annelies bij een klein atelier in Italië. Verder doet ze alles zelf. Gaande van de tassen ontwerpen en de labels aan haar creaties hangen tot de sociale media en de handtassen uitvoerig uittesten. "Ik wil mijn label ook bewust zo klein houden, met zo weinig mogelijk tussenpersonen. Zo perk ik niet alleen de risico's in voor mezelf, ik kan de handtassen ook betaalbaar houden. Natuurlijk zou ik meer geld kunnen verdienen als ik zou produceren op grotere schaal en bijvoorbeeld een productieagent zou aannemen, maar dat hoeft niet voor mij. Alles is nu in eigen handen, ik ben van niemand afhankelijk. Dat vind ik persoonlijk veel fijner werken", zegt Annelies.

Moederschap combineren met carrière
Wanneer ik Annelies spreek, is ze net terug thuis na de bevalling van haar eerste kindje. Het moederschap combineren met een bloeiende eigen zaak schrikt haar niet af, maar een uitdaging wordt het wel, vertelt ze. "Ik heb veel voorbereid voor mijn zwangerschap, zodat ik nu iets meer vrije tijd heb. Zo heb ik iemand aangenomen om in de winkel te staan bijvoorbeeld, die ook af en toe mailtjes kan beantwoorden. Maar het gaat wel puzzelen worden, dat geef ik toe. Mijn man is ook zelfstandige, dus zelfs een crèche vinden is moeilijk omdat we niet op vaste uren werken. Hopelijk krijg ik wel meer structuur in mijn leven nu ik mama ben geworden. Al zijn er natuurlijk altijd mijn ouders en schoonouders nog om bij te springen als het nodig is", lacht Annelies.

Toekomstplannen
"Concrete plannen voor de toekomst heb ik niet. Ik hoop dat ik de productie kan aanhouden en dat het mij lukt om mooie handtassen te blijven ontwerpen. Want het is niet altijd even gemakkelijk om elk seizoen met een nieuwe collectie te komen, die toch typisch Annelies Timmermans (lees: sobere en elegante tassen) is. Daarom zou het leuk zijn om in de toekomst eens een volledige andere collectie te tekenen. In dezelfde lijn natuurlijk, maar toch niet helemaal hetzelfde."

Prijzen: van 45 tot 395 euro
De tassen van Annelies Timmermans zijn verkrijgbaar in haar webshop, in haar flagship store en in talloze andere verkooppunten. Een volledige lijst vind je op de website.

4 Moora Vander Veken en Joy Anna Thielemans allebei met een clutch van Annelies Timmermans in de hand.
photo_news Moora Vander Veken en Joy Anna Thielemans allebei met een clutch van Annelies Timmermans in de hand.

Lees meer