'Gezonde' frisdrank van McDonalds is suikerbom

De fastfoodketen McDonald's introduceert de gezonde frisdrank 'Fruitizz' voor kinderen dat het equivalent zou zijn van een portie fruit, maar het drankje blijkt boordevol suiker en calorieën te zitten.

Het Amerikaanse McDonald's gooit het al langer over een 'gezonde' boeg met wortelen, fruitzakjes, water en halfvolle melk in zijn happy meals voor kinderen. Onderzoek zou aantonen dat jongeren het gezonde drankje Fruitizz aantrekkelijker vinden dan andere frisdranken. De keten beweert dat het geen toegevoegde suikers, kunstmatige kleur- of smaakstoffen bevat, het zou voor 60 procent bestaan uit sap van druiven, appels en frambozen, hieraan werd natuurlijk sprankelend water toegevoegd.

Water of melk
Hoewel Fruitizz geen verwerkte suikers bevat, is een halve liter wel goed voor 49 gram suiker, terwijl experts jongeren aanraden niet meer dan 50 gram per dag op te nemen. Ook zitten er 200 calorieën in, een halve liter cola bevat er 210. Diëtiste Christina Merryfield: "Een grote beker bevat meer suiker dan Fanta. Dit is slecht voor de tanden en de lijn. Water is gezonder en melk nog beter omdat het veel voedzame stoffen bevat."

President van de keten Jill McDonald: "We zijn ontzettend trots dat we Fruitizz kunnen lanceren. De laatste drie jaar werkten we hard om een gezonde frisdrank te creëren."  Het drankje zal vanaf 16 mei beschikbaar zijn.

Andere caloriebommen
Onlangs raakte ook al bekend dat een grote milkshake van de keten met aardbeismaak 16 klontjes suiker bevat. McDonalds lag eerder al onder vuur vanwege een ontbijtwrap van 595 calorieën, dat is bijna een derde van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid, ook zit er 2,3 gram zout in en de helft van de hoeveelheid vet dat je op een dag mag openmen. Een Big Mac bevat slechts 490 calorieën.

Tam Fry van het Britse 'National Obesity Forum': "Een drankje als gezond promoten terwijl het zoveel suiker bevat, is schokkend. Het gevaar voor kinderen is namelijk ontzettend groot."

Lees meer