Kelly Van Damme beviel thuis van haar beide kindjes.
Damon De Backer Kelly Van Damme beviel thuis van haar beide kindjes.

Exclusief voor abonnees

“Het zotste wat je als vrouw kan doen, doe je beter waar je je veilig voelt”: thuis bevallen ‘even veilig’ als in het ziekenhuis

Grote studie toont nauwelijks verschil in mortaliteit bij laagrisico-bevallingen

Thuis bevallen of in het ziekenhuis? Bij geboortes met weinig risico is dat even veilig, blijkt uit een analyse van ongeveer 1 miljoen bevallingen. Al zijn de gynaecologen niet overtuigd.

Drie jaar geleden beviel Kelly Van Damme thuis van haar dochtertje Lotta. “Al was dat helemaal niet de bedoeling. Ja, ik wou zo natuurlijk mogelijk bevallen. En ik wou niet al te lang in het ziekenhuis blijven. Maar thuis bevallen? Dat was toch nét iets te alternatief voor mij.”

Het liep anders. Toen de vroedvrouw bij haar thuis arriveerde, had Van Damme al persweeën. “Opeens was het duidelijk dat ik het ziekenhuis niet meer zou halen, dus heb ik meteen de klik gemaakt. ‘Oké’, dacht ik, ‘mijn lijf is hiervoor gemaakt, dus dat moet lukken’. Vervolgens ben ik in mijn zetel bevallen.”

Je hebt 23% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Catherine MISTIAEN

    Ervaringsdeskundigen aan wie je alles kan vragen over bevallingen (maar dat doe je eigenaardig genoeg niet, uit schroom): uw moeder, uw oma's, uw overgrootmoeders.

  • Ronald Van Beneden

    Thuisbevalling onder water en in alle rust geen schonere bevalling gezien en ervaren. Er zijn er natuurlijk die denken dat een vrouw zal sterven als ze een beetje bloed zien. Bij de thuisbevalling was het bloedverlies 80% minder en de baby woog meer dan 4kg.

Lees meer