2
thinkstock

"Kinderen die te veel achter tablet zitten hebben meer risico op overgewicht en slapen slechter"

Maar liefst een kwart van de kleuters in ons land zit voor het slapengaan nog op een tablet of computer te tokkelen, dat bleek uit een eerdere rondvraag van de CM bij 2.300 leden. In Amerika ligt dat cijfer nóg hoger en dat is geen goede zaak, meent de American Academy of Pediatrics. Zij roepen nu op om de tablet zelfs volledig te verbieden tot kinderen twee jaar oud zijn.

"Jonge kinderen leren niets van het scherm"
Tablets en smartphones zijn in korte tijd tot het dagelijkse leven van kinderen gaan behoren. Voor oudere kinderen hoeft dat niet per se een probleem te vormen, want zij kunnen wel degelijk iets leren van het mediagebruik. Maar dat is niet het geval voor kinderen jonger dan twee jaar oud. Althans toch volgens de American Academy of Pediatrics. In haar nieuwe richtlijn rond kinderen en hun mediagebruik roept de organisatie op om het tabletgebruik volledig te verbieden tot je kroost anderhalf tot twee jaar oud is.

"Hele jonge kinderen leren niets van het scherm, en het verhoogt het risico op overgewicht en het verstoort de slaap," zegt de organisatie. Tablets gebruiken om kinderen te sussen, is volgens hen dan ook uit den boze. Net zoals de kinderen er alleen mee achterlaten om ze te kalmeren voor het slapengaan bijvoorbeeld. Kinderen tussen twee en vijf jaar mogen volgens de experts slechts één uur per dag naar een scherm kijken, inclusief televisie.

Meer tijd in het echte leven
"Kleuters en lagere schoolkinderen leren veel door te spelen, in interactie met anderen. Zorg er dus voor dat ze meer tijd spenderen in het "echte" leven dan achter een scherm. 'Offline' contact met anderen, maar ook zelf fantaseren met of zonder speelgoed, zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het kind", vertelt Catherine Steiner-Adair daarover, die het boek 'The Big Disconnect: Protecting Childhood and Family Relationships in the Digital Ageover' schreef.  

Al benadrukt zij ook dat we niet mogen overdrijven. "Technologie is een belangrijk onderdeel geworden van onze levens en dat van onze kinderen. Het is onze taak als volwassenen om ervoor te zorgen dat ze niet overdrijven. Maar af en toe een spelletje op een tablet, dat kan zeker geen kwaad."

2
thinkstock

Lees meer