Getty Images/iStockphoto

Aha: daarom kruipt je kat zo graag in een kartonnen doos

Ook een kat in huis? Dan merkte vast wel al op dat die verzot is op kartonnen dozen. Maar waarom palmt je fluffy viervoeter al de dozen van je nieuwe soldenaanwinsten in? Onderzoekers vonden enkele logische verklaringen.

Voor een studie van de universiteit van Utrecht werden 19 katten 2 weken lang naar een kattenasiel gebracht. 10 katten kregen een kartonnen doos als hun nieuwe thuisbasis, de 9 andere niet. Wat bleek? De katten die wél een kartonnen doos ter beschikking hadden, konden veel sneller wennen aan hun nieuwe, onbekende omgeving dan de viervoeters die het zonder doos moesten doen. Bovendien waren de katten mét kartonnen doos minder gestrest, gelukkiger én liever tegenover mensen.

Een verklaring is dat katten van nature jagers zijn. Als katachtigen zich gestrest, onrustig of onzeker voelen in een vreemde ruimte, verschuilen ze zich immers liever dan ten aanval te gaan. Natuurlijk is je harige vriend nieuwsgierig, maar hij is ook erg voorzichtig en hij vertrouwt niemand. Katten houden er bovendien van om te sluipen als ze aan het jagen zijn. Een kartonnen doos werkt dus perfect als harnas om hen te beschermen tegen andere roofdieren of verrassingen.

Nog een erg logische verklaring waarom je trouwe viervoeter altijd op papieren zakken of in een kartonnen doos kruipt? De warmte. Katten zijn immers dol op een warme omgeving. Tot slot zouden ze het ook doen om hun territorium af te bakenen. Kortom, redenen genoeg om de doos van je nieuwe Zalando-aanwinst niet meteen weg te gooien, maar aan je fluffy huisdier te schenken.

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Peter Buyck

    Nog idealer zijn de kartonnen dozen van chips. Die hebben een uitsnede voor op het winkelrek. Als jij zo'n doos kan vinden heeft poeslief een huis met open deur (ofwel koop je een hele doos chips en zorg je dat je spaarzaam omgaat met de uitsnede (die dan een klep wordt)).

  • Koenraad Verstraeten

    Wij hebben speciaal een doos tegen de verwarming gezet met toch wat kranten in. Daar zit onze kater dan wat in te scharrelen, rolt zich op en slaapt dan uren aan een stuk lekker door. Tegen valavond gaat meneer, na een aanval op zijn droge korrels, dan weer buiten op stap. Bij guur weer komt hij net voor wij gaan slapen dan weer binnen. In de zomer slaapt hij ergens anders/buiten. Voor de rest wel een sociaal beestje, hoor! Hahaha!

Lees meer