thinkstock

Crisistips voor beginners: zo spaar je snel een pak geld uit

Of je nu voor een huis, een handtas of je pensioen aan het sparen bent, niemand doet het écht graag. Het is gewoon veel leuker om je centen uit te geven wanneer je wilt. Gelukkig zijn er veel kleine zaken die je gemakkelijk kunt veranderen en waardoor je een hoop geld uitspaart.

1. Was 's nachts
Ooit al van dalstroom gehoord? Omdat iedereen overdag stroom verbruikt, wordt het stroomgebruik 's nachts een stuk goedkoper aangeboden. Het hangt er een beetje vanaf bij welke maatschappij je zit, want soms gaat het tarief al in vanaf 20u 's avonds. Doe je was en plas dus zo laat mogelijk en je zal  je energierekening meteen zien krimpen.

2. App erop los
Sms'en en bellen is zo 2013. Koop jezelf een smartphone (even investeren) en begin te app'en. Whatsapp, Viber, Facetime... het zijn allemaal apps waardoor je gratis via het internet kan bellen en sms'en. Zeg dus dat duur gsm-abonnement op, je moet alleen nog betalen voor internet on the go. Je spaart trouwens ook meteen de kosten van een fototoestel uit, want de meeste smartphones hebben een uitstekende camera.

3. Netflix & Co
Tv-abonnementen zijn duur, zeker als je digitale televisie wilt. Veel goedkoper zijn on-demand-diensten zoals Netflix. Je betaalt €7,99 en je hebt toegang tot een duizendtal films en series. Op je tablet en smartphone kan je meteen kijken, om op groot scherm te kijken moet je eerst investeren in bijvoorbeeld Apple Tv. Op termijn komt het sowieso goedkoper uit.

4. Shop online
Online zijn er koopjes het hele jaar door, het zal je aanzienlijk veel geld besparen. Vaak zijn dezelfde spullen online een stuk goedkoper door allerhande acties. Verzendingskosten zijn meestal ook laag en je kan regelmatig alles gratis terugsturen.

5. Tweedehands elektronica
Een nieuwe microgolfoven of koelkast is duur, erg duur. Voor je naar de dichtstbijzijnde Mediamarkt rent, kun je best even de Kringloopwinkel passeren. Ze hebben meestal talloze toestellen te koop voor spotprijzen. Je krijgt er eveneens twee jaar garantie op en ze zijn meestal- echt waar - goed gereinigd.

6. Snoep & frisdrank

Fruit is relatief goedkoop, lekker en gezond. Uiteraard is chocolade lekker(der) maar het kost best veel en je wordt er alleen maar dik van. Hetzelfde geldt voor frisdrank. Drink gewoon water of koffie als je die gratis kan tanken.

7. Koop mannenversies
Vraag ons niet waarom maar scheermesjes voor mannen zijn bijvoorbeeld goedkoper, terwijl ze exact hetzelfde doen. Hetzelfde geldt (vaak) voor kledij. Neem dus altijd eens een kijkje op de mannenafdeling tijdens het shoppen.

Lees meer