foto ter illustratie
Getty Images foto ter illustratie

Exclusief voor abonnees

De grote vakantie als bron van stress

Terwijl schoolkinderen aftellen naar een lange vakantie, puzzelen hun ouders zich nu al rot over een waterdichte vakantieplanning: heeft elk kind een plek in het lokale sportkamp en wanneer babysitten de grootouders? Prijzig, stresserend en een hoop werk. 

De zomervakantie, die plant Beatrijs Vermaere al in januari, in een Excel-sheet waarin ze de weken afvinkt. “Ik krijg er de zenuwen van, dat je er zo vroeg moet bij zijn, maar dat is wanneer de eerste kampen hun inschrijvingen openen.” 

Vermaere heeft drie kinderen tussen 8 en 12. Zij en haar man werken elk net niet voltijds, en ze heeft het geluk dat ze in de zomer vier weken vrij kan nemen. Maar dan nog is het puzzelen. “Voor zo’n kampinschrijving moet je op een bepaald uur achter de computer zitten, dan snel-snel je winkelmandje vullen voor drie kinderen en hopen dat ze niet volzet zijn wanneer je wil uitchecken.” 

Ontspannend, zo’n zomervakantie? Voor jonge ouders niet bepaald. Schoolkinderen hebben jaarlijks 2,5 keer meer vrije dagen dan hun werkende ouders en hebben voor die dagen opvang nodig. Dat geregeld krijgen, is voor 70 procent van de ouders een stresserende tot zeer stresserende bezigheid, zo vertelden ze in een enquête van Gezinsbond. “Het is duidelijk dat ouders daar echt van wakker liggen: vinden we betaalbare opvang op onze maat?”, zegt Lutgard Vrints van Gezinsbond. 

Je hebt 25% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Catherine MISTIAEN

    Er is een gigantisch verschil tussen een zorgeloze vrijgezel van 40 zonder gezinslast, en een werkende ouder van 40 met kleine kinderen thuis. Als collega's is er geen enkele vergelijking mogelijk. Ouders zijn nooit gerust: niet op het werk, niet thuis, niet tijdens het verlof: nooit. Maar ja, "Op de werkvloer iedereen gelijk voor de wet". Maar, dames en heren, niét iedereen is gelijk, aub!

  • Nicole Vogelaere

    Zomervakantie is veel te lang. Niet alleen voor ouders ook voor hun buren!

Lees meer