thinkstock

Dit mag je na vervaldatum wel nog opeten

Europa doet het bijzonder slecht als het op voedselverspilling aankomt, elk jaar gaat er 88 miljoen (!) ton voedsel verloren. België is een van de slechtste leerlingen van de klas, in ons kleine landje wordt er per persoon in één jaar tijd 345 kg voedsel weggegooid. Maar lang niet al het eten met een verlopen vervaldatum is slecht. Een pak pasta dat een week over tijd is met een tomatensaus van tomaten met wat rimpels? Gewoon serveren.

Blijkbaar is er heel wat onduidelijkheid wanneer het op de houdbaarheidsdatum aankomt. Niet alle voeding die 'vervallen' is moet in de vuilnisbak. Blijkbaar zijn de twee termen 'ten minste houdbaar tot' en 'te gebruiken tot' grote boosdoeners bij dit probleem. Wij zullen de verwarring voor eens en voor altijd de wereld uit helpen. 

Ten minste houdbaar tot (THT): staat vooral op producten die je vrij lang kan bijhouden. De producent probeert een zo precies mogelijke datum te geven, maar daar zit een grote veiligheidsmarge op. Producten met 'ten minste houdbaar tot' op geschreven zijn dus vaak nog langer goed dan de datum die de producent meegaf.

Te gebruiken tot (TGT): wordt gebruikt voor producten die gevoeliger zijn voor bederf. Bij deze producten hou je dus wel beter rekening met de datum die op de verpakking staat. 

Voor je iets wil weggooien kan je dus best nog eerst even dubbelchecken of het toch niet nog eetbaar is. Verschillende producten kan je wel nog lang na de houdbaarheidsdatum houden.

Tomaten

Een tomaat mag je langer houden dan je waarschijnlijk denkt, ook wanneer een tomaat rimpels heeft. Ze krijgen zelfs veel meer smaak wanneer ze lang kunnen rijpen. Maar opgelet, eens er haar op groenten en fruit staat, moet je het wel weggooien.

Chips

Goed nieuws voor alle fans van chips onder ons. Want chips kan in principe niet slecht worden. Het enige probleem met chips is dat ze na een tijd wel wat wak kunnen worden. 

Eieren

Een rauw ei mag je tot vier weken na de legdatum nog opeten. Wanneer je het ei al gekookt hebt, mag je het na vier dagen nog opeten, als je het in de frigo hebt bewaard. Er zijn enkele trucjes om na te gaan of je ei nog eetbaar is.

- Schud het ei, als je niets hoort dan is het nog vers.
- Rol het ei, een vers ei zal altijd wat rondwaggelen, omdat de dooier niet in het midden zit. Wat bij een oud ei wel het geval is.

Honing

Het gouden goedje dat we aan bijen te danken hebben, kan je ook super lang bijhouden. Zelfs wanneer de honing van kleur verandert of er wat kristallen inzitten, mogen we hem nog gebruiken. Bewaar de pot met een deksel op en liefste op een koude en droge plek, dan kan er in principe niet veel misgaan.

15 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Jack Vanderveen

    Er is zoooo veeeeeel dat na aangegeven uiterste datum nog best lang houdbaar is. Ook bij melkproducten, groenten, fruit, brood(pap), vleesproducten etc etc. Smaakverandering betekent niet " bedorven "

  • Jan Lambert

    Op geen enkele mens staat een vervaldatum. Iedereen wordt eerst beter en beter om na de topperiode te vervallen. Aan de vele DT fouten is dit in vele reacties te zien. Of heb ik het mis?

Lees meer