Getty Images

Gemiste vakantieplannen en feestjes zijn grootste coronazorgen van kinderen

Naast de gezondheid van vrienden en familie, waren Vlaamse kinderen de afgelopen maand vooral bezorgd over gewijzigde vakantieplannen en geannuleerde feestjes. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent. 

De Universiteit Gent voerde de afgelopen maand (tussen 31 maart en 24 april) een onderzoek uit bij 667 Vlaamse kinderen tussen 9 en 13 jaar oud. Daaruit bleek dat kinderen vooral bezorgd zijn over de gezondheid van hun vrienden en familie én over de impact van corona op hun vakantie- en feestplannen. Daarnaast bleek dat ze zich minder zorgen maakten om zelf het virus op te lopen. Een mogelijke terugkeer naar school beschouwen ze dan ook niet als een probleem, al vreesden meisjes wel vaker dan jongens een deel leerstof te zullen mislopen.

Kinderen belonen zichzelf

Uit de studie bleek dat kinderen vaker sportten gedurende de afgelopen weken en dat ze meer pauzes inlasten door de dag heen. Ze verwenden zichzelf door iets lekkers te eten of te drinken. Wat hun studeergedrag betreft gaf de meerderheid aan zich beter te voelen wanneer ze er het normale schoolschema op nahielden. Iets minder dan de helft van de kinderen vond ook een familieschema waardevol.

Meer mediagebruik, maar geen fake news

Kinderen gebruikten media tijdens de coronaperiode vooral om met hun vrienden te praten, om hun schoolwerk te maken en om verveling tegen te gaan. De tablet was het belangrijkste medium, gevolgd door de televisie. TikTok en YouTube waren de favoriete socialemediakanalen.

Over het algemeen gebruiken kinderen die bezorgd zijn over de situatie meer media dan minder bezorgde kinderen. Media worden vooral gebruikt wanneer kinderen zich eenzaam, bang of verdrietig voelen, om zichzelf te kalmeren of om op de hoogte te blijven van de situatie. Opvallend hierbij is dat uit het onderzoek bleek dat kinderen veel kennis hebben over het coronavirus. Ze zijn goed op de hoogte van de belangrijkste symptomen én kennen de risicogroepen. Bovendien blijken ze een goed onderscheid te kunnen maken tussen fake news en betrouwbare informatie. 

De Universiteit Gent is trouwens niet de enige die zich buigt over het welzijn van kinderen in deze periode. Ook UAntwerpen voegt vanaf vandaag een luik toe aan de wekelijkse coronastudie voor kinderen tussen 6 en 12 jaar.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patrick Kelchtermans

    Van kinderen kan je niet verwachten dat ze denken als volwassenen. Je kan jezelf proberen wijs te maken dat jij in de lagere school wel al bezig was met studeren voor later en beslissen welk diploma je ging halen en dat je perfect het onderscheid kende tussen de essentie en de bijzaken in het leve, maar helaas, je bent jezelf aan het beliegen. Trouwens, het belerende vingertje werd ook al gebruikt toen jullie kinderen waren beste Emi en Stefaan. Sommige dingen veranderen nooit.

  • Emi De graeve

    Kinderen kennen vaak het essentiële verschil niet meer tussen levensnoodzakelijk en niet. dat ligt natuurlijk aan de opvoeding :-) Veel kinderen zijn rotverwend en dat wordt in tijden van overmacht een probleem.

Lees meer