2
Thinkstock

Heb jij thuis een koppig kind? Geweldig nieuws!

Kinderen die vaak de regels breken of tegen hun ouders ingaan, groeien vaker uit tot rijke en succesvolle volwassenen. Dat heeft een Amerikaanse studie onlangs aangetoond.

De wetenschappers volgden studenten vanaf de laatste jaren in de lagere school tot ze volwassen waren. Op hun twaalfde of hun achtste legden ze tests af die peilden naar nauwkeurigheid op academisch gebied, autoritaire en koppige karaktertrekken. Veertig jaar later zagen de onderzoekers dezelfde proefpersonen opnieuw. Nieuwe tests toonden dan aan dat wie de regels brak, koppig was en rebelleerde als kind, later een hoger inkomen had.

Mogelijke verklaringen
De studie verklaart niet waarom er zo'n sterk verband is tussen het breken van de regels tijdens de jeugd en meer succes op latere leeftijd. De auteurs halen aan dat deze kinderen competitiever kunnen zijn in de klas, wat tot betere punten leidt. Maar ook kunnen ze veeleisender als werknemer en langer volhouden in discussies over loonsverhoging. Ze zullen eveneens vechten voor hun eigen financiële rechten, ook al riskeren ze zo vrienden en collega's te irriteren. De auteurs sluiten zelfs niet uit dat de jongere rebellen later vaker illegale zaakjes opzetten om een centje bij te verdienen. De studie verscheen afgelopen september in het blad 'Developmental Psychology'.

2
Thinkstock

Eerste hulp bij een koppig kind

Een koppig kind herken je aan een instinct om alles wat zij of hij niet logisch vindt in twijfel te trekken. Ze gaan voor wat ze willen, koste wat het kost. Een koppigaard doet wat juist is, ook al doen al hun vrienden het tegenovergestelde. Als ouders deze kinderen kunnen motiveren om op school hun best te doen of zich in te zetten voor iets positiefs, dan kunnen ze opgroeien tot gemotiveerde leiders die de juiste beslissingen nemen, ook al moeten ze het dan soms alleen doen.

Hoewel een koppig kind opgroeit tot een succesvolle volwassene, is de opvoeding van zo'n rebel voor ouders niet altijd makkelijk. De beste manier om ermee om te gaan is de communicatie open te houden. Luister en vraag je oogappel om zijn of haar standpunt te verduidelijken. Zo kan je je kind beter begrijpen en mogelijk kan dat je doen inzien dat je kind misschien wel gelijk heeft. En onderhandel als jullie een meningsverschil hebben. Af en toe moet je toegeven als het kind bijvoorbeeld met een goed rapport naar huis komt. Leg bij slechte resultaten ook op voorhand enkele strafmaatregelen vast, zo moet je minder discussiëren op het moment zelf.

1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Ingrid Stallinga

    Mooi nieuws en herkenbaar. Ik heb ook nog 2 kinderen die nu volwassen zijn.