2
Els Van den Brande

Herkenbaar! Zo hou je je kat uit de kerstboom

Een woonkamer vol gebroken kerstballen, dwarrelende naalden en twee onschuldig kijkende oogjes, klinkt herkenbaar? Als je een kat hebt helemaal, want Minoes en co doen niets liever jouw zorgvuldig gedecoreerde kerstboom als speelterrein gebruiken. Ho ho ho!

Gelukkig zijn er enkele trucjes om jouw geliefde huisdier uit de boom te houden en het aantal scherven te beperken.

via GIPHY

Voorbereiding is het halve werk

Denk goed na over het type kerstboom dat je in huis haalt. Ga je voor een echte? Dan heb je meer kans op een puinhoop en een geblesseerde kat (die naalden kunnen namelijk behoorlijk prikken). Een valse boom is wellicht beter als je kat nog steeds wilde haren heeft.

Beslis ook over de grootte. Hoe groter de boom, hoe groter de schade wanneer deze - inclusief kat - naar beneden dendert.

via GIPHY

Zilverpapier en een sterke basis

Zorg dat de boom een stevig fundament heeft, waardoor hij minder makkelijk omkantelt. Door een dekentje over de basis heen te leggen verstop je bovendien die lelijke pot, én maak je de boom al een stuk minder toegankelijk voor je kat.

Wie een onstuimige kitten in huis heeft rondzoeven, kan ook proberen om zilverpapier rond de stam te wikkelen. Katten zetten daar namelijk niet zo graag hun nageltjes in, en zullen dus niet geneigd zijn om de boom te gaan verkennen.

via GIPHY

Kies een veilige locatie

Zorg dat er genoeg vrije ruimte rond de boom is. Zo beperk je niet alleen de schade wanneer de boom zou omvallen na (of tijdens) een klautersessie, je kat kan dan ook geen aanloopje nemen om zich zo vanop andere meubels in de boom te katapulteren.

Als de boom aan de kleine kant is, kan je ook overwegen om hem op een stevig tafeltje of verhoogje te zetten. Zo blijft die boven de ooghoogte van je kat, en zal ze minder geïnteresseerd zijn.

via GIPHY

Wat met decoratie?

Laat kerstballen en slingers de eerste week nog links liggen. Katten zijn kleine eksters, en zo'n blinkend balletje ziet er behoorlijk verleidelijk uit. Geef je kat dan ook eerst de tijd om zich aan te passen aan de boom, zonder dat er scherven aan te pas komen. Leer die gesnorde viervoeter ook meteen dat de boom geen speelplaats is. Hou een spuitbus gevuld met water bij de hand, en spuit wanneer ze aanstalten maakt in de boom te duiken. Het water in combinatie met een strenge 'NEE', zullen gauw duidelijk maken dat de boom off limits is. Lawaai of de stofzuiger werken in de meeste gevallen ook prima, als je geen water wil gebruiken.

Kan je de kerstballen niet missen? Kies dan voor decoratie die niet zo aantrekkelijk is voor katten. Vermijd versiering die erg glinstert en los hangt, maar kies voor matte ballen of kerstversiering die stevig aan de takken vast zit, zodat ze minder verleidelijk bengelen. De extra snoeren van de lichtjes maak je ook best vast aan de grond met tape, zodat je kat er niet snel bij kan.

via GIPHY

Deze tip kregen we nog via Facebook!

Mag het niet baten en is jouw kat nog steeds dol op je kerstboom? Probeer dan eens een citrusspray op de takken. Katten hebben namelijk een hekel aan de geur van citrus. Ook kan je enkele losse dennenappels inspuiten met de spray en aan de voet van de boom leggen. Katten houden er immers niet van om over dennenappels te lopen.

2
kos

Lees meer