3
Finnish Baby Box

In Finland slapen baby's in een doos (en dat is daar heel normaal)

Waarom zou je nog investeren in een dure wieg of babybedje, als het blijkbaar sociaal aanvaard is om je baby in een kartonnen doos te slapen te leggen? In Finland zien ze daar alvast geen graten in. Al kadert het concept van de baby in de doos wel binnen een ruimer, opvoedkundig principe, om de sterftecijfers bij pasgeborenen te doen dalen.

Jawel, er is een sluitende verklaring voor dit bizarre idee. In 1938 had Finland namelijk een uitzonderlijk hoog sterftecijfer bij baby's, waarbij zo'n 65 pasgeborenen op 1.000 overleden. Om kersverse ouders wat te helpen in een poging dat cijfer omlaag te krijgen, begon de regering met het uitdelen van dozen die alle essentiële spullen bevatten voor een pasgeborene: kledij, pampers, verzorgingsproducten, een thermometer enzovoort.

De doos kon daarenboven ook dienst doen als bed tijdens de eerste maanden na de geboorte, mede om duidelijk te maken dat het niet de bedoeling is dat de baby mee in bed bij de ouders slaapt. De enige vereiste om zo'n rijkelijk gevulde doos te ontvangen, is een verplichte screening van zwangere vrouwen vóór de vierde maand van de zwangerschap.

Een concept dat aansloeg én werkte, want Finland behoort momenteel tot de landen met de laagste sterftecijfers bij baby's ter wereld. In 2013 stierven er gemiddeld 3 baby's per 1.000 geboorten. Ook interesse in zo'n doos? Bij Finnish Baby Box kan je er één bestellen. Voor niet-Finnen helaas niet gratis, maar te verkrijgen voor het prijzige bedrag van 399 euro. Verzending is dan wel weer gratis wereldwijd.

3
Finnish Baby Box
3
Finnish Baby Box

Lees meer