Unsplash

Krijgen jouw kinderen wel genoeg slaap?

Hoe laat heb jij je kroost gisterenavond ingestopt? En wanneer moesten ze weer uit de veren? Als er minder dan 8 uur tussen zit, dan zou je nageslacht wel eens heel wat nadelen kunnen ondervinden.

Dat blijkt uit een onderzoek van het universitair ziekenhuis van Zurich. Zij onderzochten namelijk het verband tussen te weinig slaap en het effect op de hersenen van kinderen.

Uit eerdere studies blijkt namelijk dat te weinig slaap het voorste gedeelte van de hersenen beschadigt. Maar wat blijkt nu? Bij kinderen die niet vroeg genoeg onder de wol kruipen, worden álle delen van de hersenen aangetast. Niet alleen het voorste gedeelte, dat verantwoordelijk is voor het geheugen, leidt daar dus onder, maar ook de achterste delen voor de hersenen, die onder andere onze planvaardigheid, ruimtelijk inzicht en aandacht regelen.

Hoe kan je dat vermijden? Simpel: de gouden regel van 8 uur slaap per dag pas je best ook bij je kinderen toe. "Slaap blijkt essentieel voor de vorming van de hersenen in onze kindertijd", legt hoofdonderzoeker en auteur van de studie Salome Kurth uit. Hoewel de effecten niet meteen zichtbaar zijn, hebben ze wel consequenties op de lange termijn, besluit hij.

Lees meer