3
Steven Richardson

Kuisen op grootmoeders wijze, efficiënt of niet? Deze twee oma's doen de test

Schoonmaakproducten met oeroude ingrediënten zijn weer in opmars, zo bewijst onder meer Franse schoonmaakmerk Starwax, dat een stevig dozijn kuisproducten op grootmoeders leest opnieuw op de markt brengt. Maar zorgt 'kuisen op grootmoeders wijze' voor schonere resultaten? Onze kuisgrage oma's Christiane en Gisèle menen alvast van wel. Zij testten een reeks schoonmaakproducten uit grootmoeders tijd uit. Van citroenzuur, over witte azijn tot blanc de meudon.

Waar vandaag voor letterlijk elke hoek én karwei in huis een apart schoonmaakproduct bestaat, was dat vroeger even anders. "In mijn kindertijd bestond er niet eens waspoeder, laat staan een wasmachine", herinnert Christiane Van Roijen (68) zich, een van de twee kuisgrage grootmoeders die we als proefpersoon inschakelden.

Zijn al die 'producten van vroeger' dan ook beter zijn dan de huidige Mr. Proper en andere Cillit Bangs? Oma's Christiane en Gisèle deden de test:

Witte azijn

Dit belooft Starwax: "Om uw glazen of borden weer te doen stralen? Vervang uw gebruikelijke afwasmiddel door witte azijn. Als uw glazen en bestek erg dof zijn, dompel ze dan 5 tot 10 minuten onder in water zodat ze weer gaan stralen. Veeg ze droog met een droge theedoek."

Dit zegt oma Christiane (68 jaar, uit Opwijk): "Dat klopt. Dit product is letterlijk en figuurlijk een uitblinker. Mijn man verzamelt oude bierglazen die eigenlijk alleen maar stof en ander vuil staan te vergaren in de kelder. Wel, met een beetje witte azijn in zo'n glas volstond 5 minuten weken in water én even wrijven met de spons om het blinkend te krijgen. Stralender zelfs dan de glazen die ik tegelijk in de vaatwasser had gezet. Hier sta ik van te kijken.»

Prijs: 3,99 euro voor 500 ml

3 Oma Christiane Van Roijen (68) uit Opwijk.
Steven Richardson Oma Christiane Van Roijen (68) uit Opwijk.

Zuiveringszout

Dit belooft Starwax: "Het zuiveringszout of bicarbonaat doet wonderen op pannen, gootstenen, tapijten en vloeren. Het heeft een schurende werking, verwijdert vlekken en absorbeert geurtjes. Verdun 3 delen zuiveringszout met 1 deel water om een pasta te krijgen. Breng deze pasta aan op de oppervlakken die u wilt ontkalken, laat 10 minuten intrekken, schrob met een borstel en spoel vervolgens af."

Dit zegt oma Gisèle (65 jaar, uit Bonheiden): "Dat klopt, maar... het vergt flink wat moeite. Ik wilde er de vlekken op de keukenvloer mee aanpakken, maar doordat het zout niet goed oploste in water, slaagde ik er niet in een pasta van te maken. Ik heb het dan maar zo uitgesmeerd én dat goedje pakte de verkleuringen en vlekken op de vloertegels best wel goed aan. Al was grondig schuren met een harde schuurborstel daarbij wel een vereiste. Net als naspoelen, want het zout liet een korrelig laagje achter."

Prijs:  4,89 euro voor 500 gram

3 Oma Gisele test Starwax kuisproducten.
Steven Richardson Oma Gisele test Starwax kuisproducten.

Nog meer producttesten? Lees in onze Pluszone, exclusief voor abonnees, ook de bevindingen over bruine zeep, natriumpercarbonaat, ossengalzeep, blanc de meudon, citroenzuur en antiekwas. Proef nu vier weken voor maar één euro.

5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Gun A

    Op ja lies wat zijn we blij, nu nog een boom knuffelen en de dag kan niet meer stuk

  • Lies De Vuyst

    Hier worden ook nog veel middeltjes uit grootmoeders tijd gebruikt: vlekken op een wit t shirt? Nat op de gazon leggen in de zon. Vlek weg. Hier wordt ook nog gepoetst met soda, tide en marseillezeep. Allemaal milieuvriendelijk en efficiënt !