Getty Images

Meeste Vlamingen willen 2 kinderen, maar daar komen we steeds minder aan

Een meerderheid van de Vlamingen tussen 18 en 50 jaar ziet een gezin met 2 kinderen nog steeds als het gewenste gezinsmodel. Dat is al drie decennia het geval, zo blijkt uit het rapport ‘Kinderwens in Vlaanderen’ van Statistiek Vlaanderen. In realiteit ligt het gemiddeld aantal kinderen per gezin ondertussen wel iets lager op 1,9. 

De studie toont aan dat 57% van de mannen en 55% van de vrouwen tussen 18 en 50 jaar het liefst 2 kinderen wil. Een kwart van de heteroseksuele koppels wil een gezin met 3 of meer kinderen, 1 op de 10 wil het liefst bij één kind houden. Dat cijfer ligt voor vrouwen iets hoger.

Toch zijn het gemiddeld vooral mannen die minder kinderen willen dan vrouwen. Ongeveer 65% van de Vlamingen wil evenveel kinderen als zijn of haar partner. Bij de koppels waar de kinderwens niet overeenstemt, komt dat meestal omdat de man minder baby’s wil. 22% van de vrouwen geeft aan dat hun partner minder kinderen wil. Bij mannen is dat slechts 12%. Wanneer de partner minder kinderen wil, blijkt dat ook daadwerkelijk een remmend effect te hebben op de eigen kinderwens. De minderheid - 7% van de vrouwen en 8% van de mannen - wil kinderloos blijven.

Uit een data-analyse blijkt voorts dat enkel bij mannen een opleidingsniveau een rol speelt in hun kinderwens: hoogopgeleide mannen willen gemiddeld meer kinderen dan laagopgeleide mannen. Bij vrouwen speelt herkomst dan weer een rol. Dames die in België zijn geboren, willen en verwachten minder kinderen dan vrouwen met een buitenlandse herkomst. 

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patrick Kelchtermans

    @Emi, gelukkig hebben de meeste kinderen ook een vader en zijn we anno 2020 hopelijk toch eindelijk over het waanidee heen dat enkel mama's verantwoordelijk zijn voor hun kinderen.

  • Emi De graeve

    voor een buitenhuis werkende moeder zijn 2 kinderen en dubbele dagtaak. Hen droppen in de crèche, in voor- en naschoolse bewakingen, in vakantiekampen, de mutualiteit inschakelen als ze ziek zijn.... Dààrvoor moet ge tegenwoordig toch geen kinderen meer op de wereld zetten...

Lees meer