2 Een familie met vier kinderen.
ThinkStock Een familie met vier kinderen.

Exclusief voor abonnees

Nieuwe versie KindKompas: dit is het effect van stoppen met werken op je gezinsbudget

Het KindKompas, een tool waarmee je kan berekenen hoe duur het is om kinderen op te voeden, krijgt vandaag een update. Voortaan toont de calculator naast de kosten ook de 'baten', want voor elk kind is er een groeipakket, betaal je minder personenbelasting en onroerende voorheffing, en mogelijk heb je ook recht op een studietoelage.

Het KindKompas is een initiatief van MyFamily, één van de vier erkende Vlaamse uitbetalers van het groeipakket, wat vroeger kinderbijslag heette. De eerste versie van de tool werd vorig jaar gelanceerd en toonde enkel hoeveel een kind nu eigenlijk kost. Met de nieuwe versie krijg je ook een zicht op de (fiscale) tegemoetkomingen die je voor je kroost ontvangt. Het groeipakket is de belangrijkste steunpilaar, maar ook de korting op de personenbelasting en - voor gezinnen met een laag inkomen en oudere kinderen - de studietoelage is een mooie extra op het gezinsbudget.

"Het is moeilijk om een algemeen voorbeeld te geven welke financiële hulpmiddelen een gezin precies krijgt, omdat dit met zoveel dingen samenhangt", legt Toon Vanheukelom, onderzoeker aan de KU Leuven, uit. "Daarom houdt het KindKompas ook rekening met die verschillende elementen." Denk aan het precieze inkomen, de leeftijden van de kinderen, enzovoort. "Als je die gegevens hebt ingevuld, brengt het KindKompas de verschillende kosten én tegemoetkomingen waarop je recht hebt in kaart."

Stoppen met werken

"Het interessante is dat je met een paar klikken een andere gezinssituatie kan simuleren", voegt Céline Englebert van MyFamily toe. Welaan dan. Wij gingen aan de slag met de tool (zie hiernaast) en stelden een voorbeeldgezin van twee werkende ouders en drie kinderen samen. Dan gingen we na wat de financiële impact van een vierde kindje zou zijn. Opmerkelijk genoeg houdt het gezin dan méér over van z'n inkomsten, voornamelijk dankzij het groeipakket en de vermindering van de personenbelasting.

Als een ouder beslist om te stoppen met werken, dalen plots de onkosten die rechtstreeks naar het kind gaan

Tot slot gingen we ook na wat de gevolgen zouden zijn als één ouder beslist om te stoppen met werken. Opvallend: in die berekening daalt plots de kindkost (geld dat rechtstreeks naar het kind gaat, zoals uitgaven voor voeding, kleding, speelgoed, enzovoort). "Dat komt omdat je je aanpast aan het kleinere gezinsbudget", legt Englebert uit. "We gebruiken daarvoor een formule die de KU Leuven bedacht heeft op basis van de resultaten van ons onderzoek bij alle types van gezinnen." Dat geldt trouwens ook voor de gezinskost (uitgaven om een gezin te huisvesten, inclusief energie en water) en de tijdkost (het aantal uren dat je met je kind bezig bent, vermenigvuldigd met je uurloon).

(lees verder onder de foto)

2 Babykleertjes hangen te drogen.
Thinkstock Babykleertjes hangen te drogen.

Gezin 1

Twee werkende ouders & drie kinderen tussen 7 en 12 jaar. Eigen woning.
Netto-inkomen: 4.000 euro per maand.

Kosten:

1.195 euro (kindkost) + 1.135 euro (gezinskost) + 950 euro (tijdkost) = 3.280 euro

Baten:

608,84 euro (groeipakket) + 279 euro (korting personenbelasting) + 19,25 euro (korting onroerende voorheffing) = 907,09 euro

Balans: kinderen kosten 2.372,91 euro of 59,3% van het netto-inkomen

Gezin 2

Identiek aan gezin 1, maar dan met een vierde kindje erbij

Kosten:

1.379 euro (kindkost) + 1.155 euro (gezinskost) + 1.108 euro (tijdkost) = 3.642 euro

Baten:

772,04 euro (groeipakket) + 499 euro (korting personenbelasting) + 26,92 euro (korting onroerende voorheffing) = 1.297,96 euro

Balans: kinderen kosten 2.344,04 euro of 58,6% van het netto-inkomen

Gezin 3

Identiek aan gezin 1, maar de moeder stopt met werken, waardoor het netto-inkomen daalt tot 2.500 euro

Kosten:

1.078 euro (kindkost) + 846 euro (gezinskost) + 570 euro (tijdkost) = 2.494 euro

Baten:

608,84 euro (groeipakket) + 336 euro (korting personenbelasting) +19,25 euro (korting onroerende voorheffing) + 27,20 euro (studietoelage) = 991,29 euro

Balans: kinderen kosten 1.502,72 euro of 60,1% van het netto-inkomen

Lees ook binnen HLN+:

Schoolbonus, toelage of studiebeurs: voor uw schoolkind krijgt u geld, maar waar heeft u recht op?

Wanneer en hoe grijp je in als je kind een conflict heeft?

Hoe wordt ons belastinggeld besteed? Van iedere 100 euro belastingen gaat 25,8 euro naar onderwijs

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Linda Kint

    Mijn kinderen hebben evenveel recht op leven als al degenen die hier komen verkondigen dat we al met teveel zijn maar ondertussen zelf ook nog wat willen verderleven.. We zijn niet met teveel, de middelen (en toegang tot) zijn enkel verkeerd verdeeld!

  • Etienne Callebout

    Och er zijn zoveel ongelijkheden .voorbeeld neem nu een 60 jarige A2 verpleegster .geboren in 1958 . Verpleegster richting moest gebeuren na een A2 humaniora diploma op zak na 3 jaar , 21 jaar voor aanvang van werk , na gehuwd te zijn op pas voor kinderen en zieke ouders overgeschakeld naar 60 % werken . 50% betaald door werkgever en 50 % door RVA bestond nog niet zoals nu . Pensioen leeftijd wordt verhoogt en moeten we nu werken tot 42 jaren werkelijke dienst . En dit voor 1250 € pensioen .

Lees meer