-
Getty Images -

Nu vriendinnen Nathalie Meskens en Natalia samen zwanger zijn: “Ja, een kinderwens is besmettelijk”

Misschien ken je het gegeven ondertussen wel. Eens de eerste zwangerschapsaankondiging er komt binnen de vriendenkring, volgen er al snel enkele extra. Dat heeft volgens de wetenschap een reden: zwangerschap zou besmettelijk zijn.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Dat bedoelen we natuurlijk niet op de typische manier, waarop je een verkoudheid of een griepje opscharrelt. “De zwangerschap van een dichte vriend of vriendin heeft een positieve invloed op iemands risico om ook een ouder te worden”, klinkt het in een studie, gepubliceerd In American Sociological Association.

Voor het onderzoek werden gegevens van 1.720 vrouwen geanalyseerd in de periode tussen mid jaren 90 en midden 2000. Bij het volgen van vrouwelijke deelnemers die in 1995 minstens 15 jaar oud waren, werden gedurende het volgende decennium nog wat opvolgingsinterviews gedaan. De onderzoekers merkten op dat ongeveer de helft van de vrouwen een kind had tegen de tijd dat de laatste interviews werden afgenomen in 2008 en 2009.

Tijdens de interviews noteerden de vrouwen tot 10 ‘vriendschapsbanden’ die de onderzoekers inzicht gaven in de patronen tussen groepen vrienden naarmate ze ouder werden. Door specifiek te kijken naar vriendschappen die in de middelbare schooltijd werden gesmeed, ontdekten de onderzoekers dat er een sterk besmettelijk element bestaat bij geplande zwangerschappen. “Het effect op korte termijn is omgekeerd U-vormig”, klinkt het bij de onderzoekers. “Dat wil zeggen dat het ‘risico’ op het krijgen van een kind begint toe te nemen vanaf het moment dat een vriend(in) een baby op de wereld zet. De piek wordt ongeveer twee jaar later bereikt, daarna neemt het zogenaamde risico weer af.”

Familie versus vrienden

Dezelfde conclusie werd eerder al getrokken door een Duitse studie uit 2011. Die concludeerde dat vrienden een sterkere invloed hebben op onze vruchtbaarheid dan broers en zussen. “In onze geïndividualiseerde samenleving zijn vrienden even belangrijk of zelfs belangrijker dan broers of zussen”, aldus de onderzoekers.

De meest recente studie formuleert drie theorieën over wat er mogelijk speelt:

- Sociaal leren: vrouwen kunnen eerder geneigd zijn om aan het moederschap te beginnen wanneer ze een goede vriendin hetzelfde - met succes - zien doen.

- Sociale invloed: vrouwen willen zich niet achtergelaten voelen als hun vriendinnen collectief aan het moederschap beginnen.

- Kostendeling: vanuit een meer logistiek oogpunt zijn er enkele financiële voordelen verbonden aan het krijgen van kinderen rond dezelfde periode. Zo kan de baby-uitzet van de ene vriendin op de andere doorgegeven worden, of kunnen de vrienden samen met de kinderen op uitstap.

Daarnaast is het niet alleen de timing van de zwangerschap waarop een vriendschap een invloed heeft, maar ook het aantal kinderen dat een vrouw zal krijgen. “Afhankelijk van de context kunnen sociale mechanismen het hebben van een groot aantal kinderen voor- of tegenwerken”, klinkt het bij de onderzoekers. 

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Roos Verschaeren

    Proficiat aan beide Natalie en Natalie Meskens met hun zwangerschap geniet er maar van

  • Catherine MISTIAEN

    Oude, vergeten wijsheid wordt bevestigd door hedendaagse wetenschappelijke studies: gelukkig. Moederschap, baby, borstvoeding en prille opvoeding, is een vrouwenzaak sinds mensenheugenis. Zowel fysiek als mentaal. En dit oergeluk delen met vriendinnen, maakt het gevoel nog veel sterker. Het zijn trouwens de vroùwen die aansturen op een kind, niét de mannen. Vrouwen vinden wel trucjes om een man 'zover' te krijgen: gelukkig maar! Het zou er anders nooit van komen!

Lees meer