Foto ter illustratie
Getty Images Foto ter illustratie

Exclusief voor abonnees

Ook vastgeplakt aan je telefoon wanneer je met de kinderen bent?

Van alle kanten worden we gewaarschuwd voor het overmatig schermgebruik van kinderen. Maar zullen we het ook eens over onszelf hebben? Zo’n 34 procent van de ouders pakt geregeld de telefoon erbij als ze met hun kroost zijn, zo blijkt uit een enquête van Jantje Beton onder duizend ouders. The New York Times doopte dit fenomeen ‘the guilty secret of distracted parenting’. Er bestaat zelfs een Tumblr met de toepasselijke naam ‘Parents of phones’ waar deze sms’ende, whatsappende en bellende types aan de digitale schandpaal worden genageld.

Wat zeggen de deskundigen?

Beschadigen we onze kinderen door in de speeltuin of thuis op de bank ondertussen ook een berichtje te tikken aan een vriendin? Er is nog nauwelijks onderzoek gedaan naar het effect hiervan op het kind, zo blijkt uit een belrondje langs wetenschappers. Wel wijzen verkennende studies erop dat de aanwezigheid van steeds meer schermen in en om het huis de interactie tussen ouder en kind in de weg kan zitten.

Allereerst is het niet zo handig om het slechte voorbeeld te geven. “Kinderen luisteren niet naar wat je zegt, maar naar wat je doet”, zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. “Je kunt heel hard schreeuwen tegen je kind dat het niet moet schreeuwen, maar dat is niet effectief.”

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Koenraad Verstraeten

    Bij deze foto bekruipt me de onbedwingbare drang om met een halve rol ducktape die smartphone aan mama's voorhoofd vast te plakken. Dat manneke een lekkere boterham met choco te maken en er wat vrolijk mee te gaan praten tot hij alweer lacht. Ben ik nu een gevaar voor de maatschappij omdat ik de weinige tijd dat ik met mijn gezin doorbreng ook écht met mijn gezin wil doorbrengen?!

Lees meer