UNKNOWN

Ouders brengen veel tijd door met kinderen

Hedendaagse ouders spenderen veel meer tijd met hun kinderen dan de vorige generatie. Vooral middenklasseouders proberen hun kind goed op weg te zetten in het leven. Dat blijkt uit een sociologische studie van de Britse universiteit Oxford, zo meldt de Telegraph.

Vooral vaders brengen spectaculair veel meer tijd door met hun kinderen. In 1975 waren ze nog 3 tot 8 minuten per dag met de kinderen bezig, in 2000 was dat tussen 32 en 36 minuten.

Opleidingsniveau
Hoewel moeders nu vaker gaan werken, daalt de tijd met hun kinderen niet. Waar ze in 1975 nog tussen 8 en 21 minuten per dag met de kinderen bezig waren, steeg dat in 2000 tot 51 tot 86 minuten. Moeders met de laagste opleiding besteden minder tijd aan hun kind dan moeders met een hoge opleiding.

Zoveel mogelijk tijd
Dat kon sociologe Oriel Sullivan afleiden uit de tijdsdagboeken die vaders en moeders bijhielden. "Vroeger lieten ouders de kinderen gerust en mochten ze zichzelf entertainen. Nu willen ouders zoveel mogelijk tijd doorbrengen met hun kinderen en plannen ze culturele uitstapjes of spenderen ze extra tijd aan voorlezen", aldus onderzoekster Sullivan.

Tijd opgeven
"Ouders geven hun persoonlijke vrije tijd op om tijd door te brengen met hun kinderen. Vroeger zouden ze naar de film gaan zonder kinderen, nu betrekken ze hen bij de activiteit. Dit komt vooral voort uit de bezorgdheid dat de kinderen anders te weinig cultureel kapitaal van de ouders zouden overnemen.

Educatieve tripjes
Vooral middenklassepapa's willen graag dat hun kind naar de universiteit gaat, en dus spenderen ze veel tijd aan educatieve tripjes, zoals naar een museum. Ze zijn zich bewust van het feit dat bij een gezin 'kwalitijd' hoort."

Bezorgd
De extra tijd die hoogopgeleide moeders met hun kind doorbrengen verklaart Sullivan door naar de media te verwijzen. "De media zijn erg bezorgd om werkende moeders. Deze hoogopgeleide vrouwen zijn zich daarvan bewust, en spenderen nog meer tijd met hun kinderen zodat ze 'verloren tijd' kunnen inhalen." (edp)

Lees meer