Young woman working at home
Getty Images Young woman working at home

Ouders hebben grotere impact op examenresultaten dan scholen

De examenresultaten van tieners worden eerder door hun ouders dan door hun school beïnvloed, zo blijkt uit een onderzoek van de Londense Royal Holloway universiteit bij tieners op Deense scholen. Uit cijfers blijkt dat het gezin een grotere invloed heeft dan de leraren op de kansen van de tiener om het goed te doen. Zo is het ouderlijk effect ongeveer 5 keer krachtiger dan de invloed van de school.

Te veel leraren worden gevraagd om op te treden als ‘surrogaatouders’ om zo grote tekortkomingen binnen families goed te maken. Verder moeten scholen ook morele begeleiding bieden omdat veel kinderen opgroeien zonder familie-, culturele of gemeenschapswaarden die ze nodig hebben om op te groeien. Maar de laatste bevindingen roepen vragen op over de mate waarin van scholen verwacht wordt dat ze de resultaten van leerlingen aanzienlijk verbeteren zonder de nodige steun van moeders en vaders.

In en reactie hierop zegt Heidi Croes, directeur onderwijs van Hogeschool PXL, dat de hogeschool zich goed bewust is van deze grote invloed en heeft daarom ook een aantal initiatieven genomen. “We hebben bijvoorbeeld een specifieke brochure geschreven bestemd voor ouders opdat ze mee hun kind beter kunnen opvolgen. Ook organiseren we een infodag speciaal voor ouders tijdens het academiejaar en dit met groot succes want jaarlijks nemen meer dan 1.000 ouders hieraan deel”.

Dr. Lieve Swinnen, kinder- en jeugdpsychiater, geeft vijf examentips voor ouders:

1. Zwijg. Het is nu niet meer het moment om adviezen te geven. “Je had eerder moeten beginnen” of “Was je niet beter naar de les geweest” … doen er niet meer toe.

2. Zorg. Niemand weet beter dan jij als ouder wat je dochter of zoon nu nodig heeft. Die lekkere thee, de favoriete chocolade, zijn of haar lievelingskostje … Zeker weten dat dit gewaardeerd wordt.

3. Begrijp. Je dochter of zoon is nu nièt het zonnetje in huis. Zuchten, niet horen, rommel achterlaten, onlogische reacties, tranen en misschien verwijten. Het hoort bij deze periode, straks wordt alles weer normaal.

4. Lach. Niets werkt meer ontspannend dan de slappe lach. Haal je onnozelste grappen, gedateerde humor en ouderwetse slapstick naar boven. Het werkt!

5. Weet. Jullie steun en onvoorwaardelijke aandacht en liefde zijn onmisbaar!

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Elke Claes

    Willy en Willem, hebben jullie het artikel gelezen? Het gaat over een onderzoek op DEENSE scholen. DENEMARKEN!

  • Willy Slegers

    Wat een verrassing ! Dat was vroeger al zo en nu doet men alsof men het warm water heeft uitgevonden ! Bende sukkels allemaal. Kinderen opvoeden en kinderen aanzetten tot en helpen studeren is de taak van de ouders en niet van de school. De school is enkel een middel om kennis te vergaren voor zij die dat willen. Vele huidige ouders (?) denken dat het een plaats is om kinderen te dumpen en verwachten dat de school het ouderschap opneemt.

Lees meer