Een jong koppel ontvangt de sleutels van hun huis.
Thinkstock Een jong koppel ontvangt de sleutels van hun huis.

Exclusief voor abonnees

Ouders schenken 37.000 euro bij aankoop huis

De helft van de Vlaamse millennials mag op sponsoring van ouders rekenen bij de aankoop van een eerste woning. Gemiddeld passen pa en ma 37.000 euro bij, zo blijkt uit onderzoek van vastgoedexpert Hillewaere. Daarnaast kan één op de vijf ook nog eens gratis geld lenen bij familie. Vooral de rekening van de registratie- en notariskosten schuiven jonge koppels graag door.

Woonkredieten mogen dan wel spotgoedkoop zijn tegenwoordig, de prijzen van de gemiddelde huizen (+30.000 euro) en flats (+26.000 euro) zijn de jongste vijf jaar flink gestegen. Wat maakt dat het voor veel Vlaamse koppels moeilijk, zo niet onmogelijk, is om de financiële puzzel in elkaar te passen voor hun droomhuis. Bij de helft van de Vlamingen staan mama en papa echter klaar om de ontbrekende stukjes te leggen. 50,3% van de 1.000 kopers tussen 25 en 40 jaar die iVox in opdracht van vastgoedexpert Hillewaere bevroeg, gaf toe financiële steun van de familie te hebben gekregen voor de eerste gekochte of gebouwde woning. Eén op de drie jonge Vlamingen zegt zo'n gift trouwens maar normaal te vinden. En geen kleintje ook, want gemiddeld gaat het om een cadeau van 37.000 euro.

Huiswerk niet gemaakt

Die som dekt volgens Roel Druyts, CEO van Hillewaere Vastgoed, al zeker het bedrag dat je gemiddeld aan registratie-, notaris- en bankkosten betaalt. Volgens hem maken kandidaat-kopers in veel gevallen hun huiswerk niet. "Ze onderschatten de totale kostprijs van een eerste woning en gaan dan bij familie aankloppen voor hulp. Eén op de drie Vlamingen die de voorbije jaren een woning kochten of bouwden, geeft toe uiteindelijk meer te hebben betaald dan op voorhand verwacht."

In de provincie Vlaams-Brabant zijn ouders met gemiddeld 44.442 euro de grootste geldschieters, gevolgd door Limburg (42.023 euro) en Antwerpen (37.446 euro). In West- (34.614 euro) en Oost-Vlaanderen (33.154 euro) dragen mama en papa minder bij. "Dat komt door de hogere vastgoedprijzen in Vlaams-Brabant. Voor een huis betaal je er gemiddeld 323.229 euro, of bijna 50.000 euro meer dan in Oost-Vlaanderen. Daarnaast ligt het gemiddelde inkomen in Vlaams-Brabant ook hoger dan in de rest van het land. Er is dus vaak ook wat meer budgettaire ruimte voor dat duwtje in de rug."

Liever op vakantie

Ook John Romain van het adviesbureau Immotheker merkt dat ouders tegenwoordig hun baksteen in het zakje doen. "Blijkbaar is dat eigen aan de generatie van de millennials: ze zijn opgevoed in rijkdom en zijn niet bereid hun levensstandaard terug te schroeven. Nochtans blijkt uit studies dat ze langer en langer in 'hotel mama' blijven wonen en daar geen huur voor moeten betalen: ze zouden dus flink kunnen sparen voor een eigen woning. Maar de realiteit is dat ze liever op vakantie gaan en in een mooie wagen rijden. Later, als ze een gezin hebben, wordt het natuurlijk alleen maar lastiger om te sparen. Europese studies geven aan dat 40% van de groep 35- tot 40-jarigen aan het einde van de maand nauwelijks wat overhoudt. Dan is het niet moeilijk, natuurlijk, dat pa en ma moeten helpen wanneer die groep de huizenmarkt opgaat. Want doorgaans zoeken ze niet bepaald een bescheiden huisje."

Ruzie

Zoon- of dochterlief sponsoren: 't is een mooi gebaar, maar niet zonder gevaar. Volgens het onderzoek ontstaat er soms - in 5,5% van de gevallen - ruzie door. En John Romain hoopt dat pa en ma eerst goed tellen voor ze uitdelen. "Babyboomers kunnen nu wel denken dat hun geld toch niets opbrengt op het spaarboekje en dat ze het liever bij leven wegschenken dan na hun dood, maar ze moeten ook rekening houden met die stijgende levensverwachting. Wie nu in de zestig is, moet eigenlijk een financiële planning opmaken tot aan z'n honderdste. Vandaag geld weggeven om dan later, op zorgbehoevende leeftijd, in de problemen te komen, dat kan toch de bedoeling niet zijn? Dan kan je beter geld lenen."

Verbouwingen

Dat doen één op vijf Vlamingen ook volgens het onderzoek. Gemiddeld ontlenen ze 28.000 euro bij (schoon)ouders en in mindere mate bij broers of zussen. "Opmerkelijk is dat goed vier op de tien Vlamingen die lenen bij familie, ook al een gift hebben gekregen", zegt Roel Druyts van Hillewaere. "Vaak gaat het om kopers die de kosten van verbouwingen te laag hebben ingeschat. Jonge gezinnen zijn doorgaans veeleer geneigd om eerst een ideale woonst te zoeken en daarna de benodigde centen. Terwijl ze best de omgekeerde weg zouden bewandelen: ga eerst nauwkeurig na wat je financiële mogelijkheden zijn en ga pas dan op zoek naar een woonst. Zo kom je minder snel voor verrassingen te staan en hoef je niet meteen geld bij te lenen."

Of het nu gaat om de dagelijkse uitgaven of een goede planning, er zijn zoveel manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Alle adviezen vind je hier.

Houd je geen geld over aan het eind van de maand? Zo lukt het wel om te sparen

Vastgoed kopen om te verhuren: is dat je investering waard? Michaël Van Droogenbroeck maakt de rekening

Zoveel verdient een Vlaamse leerkracht: “Cru gezegd kan een slechte leerkracht evenveel verdienen als een goede leerkracht”

70 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • johan demuynck

    Ik heb in 1989 een appartement (25 jaar oud) gekocht voor 2.150.000 BF. Ons maandelijks gezinsinkomen was toen ongeveer 50.000 BF en mijn maandelijkse aflossing was 20.000 BF. Ik ben toen ook gaan kijken om een huis te kopen maar dat was onbetaalbaar voor ons en kostte rond de 4.000.000 BF. Vroeger was het beter ?????

  • michel De Blay

    @ Anne Marie Cuypers. Het is duidelijk dat u geen lessen te leren hebt hoe men een gezin moet beredderen!! Mijn berekening geldt enkel voor diegenen die de macht van samengestelde spaarinleg niet kennen, en niet weten dat een beperkte maandelijkse inleg na jaren een enorm bedrag opleveren. Zo simpel kan het ook zijn.

Lees meer