ANP XTRA

Steeds meer kleuters niet "droog" bij instap kleuterklas

Uit een studie blijkt dat 8 op de 10 Vlaamse 2,5-jarigen hun pampers overdag niet drooghouden. Volgens de bevindingen van Kind en Gezin ligt dat aantal eerder rond vijf op de tien.

"Het probleem is herkenbaar in heel Vlaanderen", zegt woordvoerster Leen Du Bois van Kind en Gezin. "Ook wij krijgen signalen dat steeds meer kleuters niet 'droog' zijn bij de instap in de kleuterklas."

Het gezondheidsmagazine Bodytalk schreef over het onderzoek. Volgens professor Alexandra Vermandel, die de studie uitvoerde, was in de jaren 60 nog 90 procent van de 2,5-jarigen droog. Vandaag is dat maar 20 procent. De onderzoekster wijst als oorzaak aan dat er minder tijd is voor de zindelijkheidstraining omdat vaak beide ouders gaan werken. Ook zou de opkomst van de wegwerpluier de motivatie verminderen om kinderen droog te krijgen voor school.

Kind en Gezin beaamt dat. Bovendien is het volgens de woordvoerster "niet altijd evident om naast huishoudelijke taken 's avonds ook nog het toiletritueel in te bouwen". Kind en Gezin zegt dat het de nood voelt aan meer duidelijkheid en concrete tips rond zindelijkheid, en dat het eraan werkt.

10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Ceciel De Jong

    Ooit wel eens van Autisme gehoord. .....deze kindjes hebben hier veel meer moeite mee.....

  • MYRTHE PASS

    Als men aan kinderen begint, moet men de minder leuke taakjes er ook bij nemen en het niet overlaten aan iemand anders. Maar ouders hebben nu minder geduld dan vroeger. Als men bij zindelijkheidstraining de pamper verbant, zal het kind snel zindelijk zijn. Door pampers te blijven dragen, kent een kind het onaangenaam gevoel van natte billen niet. Dit was anders toen er enkel tetra-doeken bestonden. Kinderen die herbruikbare pampers dragen, zullen waarschijnlijk ook sneller zindelijk zijn.