Broer en zus spelen met een tablet.
Getty Images Broer en zus spelen met een tablet.

Tuurt je kind te veel naar een scherm? 94% van de ouders piekert erover

De smartphone of tablet is soms de ideale manier om je peuter of kleuter te sussen. Meer dan zes op de tien Vlaamse ouders geven aan dat hun kinderen onder de 7 jaar gek zijn op het kleine schermpje als 'shut-up toy'. De schaduwzijde? Liefst 94% van de ondervraagden zegt moeilijk een goede balans te vinden.

De cijfers komen uit een wetenschappelijk onderzoek van Mediawijs, dat peilde bij 500 ouders. Dé vraag die het Vlaamse kenniscentrum het vaakst krijgt, is: hoeveel schermtijd is oké? Helaas is ze niet eenvoudig te beantwoorden. 

"Er bestaat nauwelijks wetenschappelijk onderzoek rond", klinkt het. Daarom is de richtlijn: gebruik je gezond verstand. "Het slechtste wat je kan doen, is je kinderen volledig afsluiten van dergelijke apparaten", zegt onderzoekster Hadewijch Vanwynsberghe. "Mediawijsheid betekent: kinderen weerbaar maken in een digitale wereld. Dan moeten ze af en toe fouten kunnen maken."

De meeste ouders leggen wel enkele beperkingen op. Denk aan een limiet op schermgebruik (74%) of ze laten hun kinderen enkel een tablet of smartphone gebruiken als beloning (48%). Zolang ze niet verslaafd raken aan die apparaten en er voldoende gepraat kan worden over de filmpjes die ze zien en de spelletjes die ze spelen, is er volgens de onderzoekers geen reden tot ongerustheid. "Het is wel positief dat 96% van de ouders een oogje in het zeil wil houden." De mediaconsumptie van 0- tot 7-jarigen speelt zich dan ook vooral af in de woonkamer. 

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Rozemieke Fritz

    Dan moet je daar iets aan doen als je bezorgd bent en niet onnozel staan toekijken. Als er zelfs ouders met kleine kinderen (van 1 - 2 jaar) in de wachtzaal bij de dokter zitten, waarbij die kinderen filmpje kijken op GSM van ouders, terwijl er een leuk speelhoekje is, dan gaat het echt te ver.

  • Anne Geerts

    Doe er dan iets aan als je bezorgd bent, sta het dan niet steeds toe! Maar ja,... het is zo gemakkelijk he!

Lees meer