Wanneer kan je je kind alleen thuis laten? Experts scheppen duidelijkheid.
Getty Images/iStockphoto Wanneer kan je je kind alleen thuis laten? Experts scheppen duidelijkheid.

Exclusief voor abonnees

Vanaf welke leeftijd kan je je kinderen alleen thuis laten? Experts scheppen duidelijkheid

Stap per stap en goed voorbereid. Enkel zo laat je je kroost een poosje alleen thuis tijdens vakantie of weekend. Met een gerust hart? Wellicht zelden, en “het is als ouder proberen inschatten of je kind verantwoordelijk genoeg is”, klinkt het bij experts.

De oudste van 12 paste op een 4- en 2-jarig zusje, toen eerder deze week brand uitbrak in hun flat in Aalst. Hun mama was uit werken. De drie werden gewond opgenomen in het ziekenhuis. In Dentergem werd twee dagen later een tiener met rookintoxicatie afgevoerd nadat zij en haar broertje drie dagen op het huis letten, terwijl moeder in Duitsland verbleef. 

Geen wetgeving of richtlijnen

Twee keer deze week bleven jonge kinderen alleen thuis en ging het grondig mis. Even veel- en wellicht meer- gaat het niet mis. Maar toch: wanneer zijn ze oud en wijs genoeg om met een gerust hart een namiddag of langer achtergelaten te worden? Maatregelen, wetgevingen of richtlijnen zijn er niet. Of toch: “Dat je tot ze 18 zijn, als ouder verantwoordelijk blijft voor je kind. Dat is misschien nog de belangrijkste”, zegt Tom Delbroek van de Opvoedingswinkel Genk.

“De een zijn 10-jarige dochter is misschien al bijzonder verantwoordelijk, terwijl je een ander nog op haar zestiende niet met een gerust hart alleen thuis laat”, klinkt het eensgezind bij pedagogen en experten van de Opvoedingswinkel en Kind & Gezin. “En wat als zoon- of dochterlief eindelijk voor zichzelf kan zorgen, kan het dan in één klap kleinere broertjes en zusjes in de gaten houden? Kan je je kinderen even lang alleen thuis laten als je pakweg bij de buren een glas drinkt of als je onbereikbaar een avondje naar de film gaat?”

Zoals fietsen

“Het is zoals met fietsen. Wanneer is je zoon of dochter verstandig genoeg om met de fiets het drukke verkeer richting school te trotseren?”, vergelijkt pedagoog Pedro De Bruyckere. “Net zoals je daar oefent op gevaarlijke situaties en zelf een eindje meefietst tot het eerste drukke kruispunt, doe je dat thuis ook in stapjes. Als ouder moet je je eigen kind proberen inschatten. Daarna oefen je. Laat hen even thuis als je tien minuutjes naar de bakker gaat. Probeer erna een uurtje. En een halve dag.”

Geen exacte leeftijd

Op alleen thuis blijven plakt geen exacte leeftijd. Het spreekt voor zich dat een kind van 7 te jong is en dat een van 15 best wel voor zichzelf kan zorgen. Maar alles daartussen? Kindafhankelijk. Maar dat alles begint met een goede voorbereiding, staat vast. “Leer je kind niet alleen hoe het de hulpdiensten moet bellen, maar leg de nummers ook nog eens extra klaar”, zegt Delbroek. “In een vlaag van paniek kan het die wel eens vergeten. Zorg dat er een telefoontoestel beschikbaar is en dat je zelf bereikbaar bent. Indien dat niet mogelijk is, kan je altijd de buren inlichten, of een grootvader of -moeder.”

Neem je tijd

Tot slot: neem ook je tijd om je kroost voor te bereiden op een eerste avond zonder babysit. “Het is geen goed idee om ‘s morgens snel aan te kondigen dat je erop uit trekt”, zegt Leen Du Bois van Kind & Gezin. “Neem even tijd om er met je kind over te praten. Probeer jullie samen in een aantal situaties in te leven. De deur niet open doen voor iemand onbekend, bijvoorbeeld. Overdrijf er ook niet in. Het is niet de bedoeling dat je kind enkel nog gevaar ziet en niet meer alleen durft te blijven. Onderschat hen ook niet. Je kind loopt heus niet in zeven sloten tegelijk. Het gaat zoals alles in het opvoeden van zonen en dochters met vallen en opstaan.”

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • August Leemans

    Wat hier lees is aannemelijk. Je kan moeilijk een exacte leeftijd plakken op voldoende verantwoordelijkheid. Alles hangt van het kind af en zijn attitudes en vaardigheden. Maar alleen voor jezelf zorgen of nog voor kleuters en/of peuters erbij is nog wat anders.Onder een bepaalde leeftijd blijft supervisie nodig en hoe je dat oplost is de verantwoordelijkheid van de ouders.

  • Davy Thyssen

    Expert of niet. De ouders dragen de verantwoordelykheid als ze alleen op pad gaan. Men kinderen zijn nog jong ma ik ga pas weg met men partner wanneer we beide tot bedef komen tot ze rijp genoeg zijn om op jongere broer of zus op te passen. En dat is bij elk kind anders!

Lees meer