2
thinkstock

Week tegen pesten: "Het komt op elke school voor, ook al beweren directies van niet"

Vandaag gaat de Vlaamse week tegen pesten van start. Over heel Vlaanderen gooien scholen alles in de strijd om pesten een halt toe te roepen. Iets dat nog altijd erg hard nodig is, weet leerkracht en auteur Ilse De Keyzer.

Als leerkracht Nederlands, geschiedenis en godsdienst in het middelbaar weet Ilse als geen ander wat pesten met een kind doet. Ze ziet het vaak genoeg. "Daarom niet altijd in mijn klas, maar pesten komt op elke school voor. Ook al beweren directies van niet. Zeker bij kinderen tussen 11 en 14 jaar, de leeftijdsgroep waar ik les aan geef, wordt maar liefst 1 op 5 gepest."

Waarom iemand gaat pesten? "Dat kan allerlei redenen hebben," vertelt Ilse. "Soms pesten ze om zelf niet gepest te worden, of willen ze zich bewijzen. Op die leeftijd hebben jongeren vaak moeilijk om hun plekje te vinden, willen ze graag bij een bepaalde groep horen. En dan gaan ze hun gedrag daaraan aanpassen." 

Geen toverformule
Het zette Ilse er in 2012 toe aan haar eerste boek te schrijven, 'Harde noten'. Twee jaar later volgde 'Papieren vriendin'. Nu werden beide boeken herwerkt tot een toneelvoorstelling voor scholen. En die is best hard. "Pesten heeft nu eenmaal grote gevolgen, op lange en korte termijn. Jongeren moeten beseffen hoe ingrijpend hun gedrag soms kan zijn." Met haar boeken en het toneelstuk wil ze jongeren dan ook vooral bewust maken van het probleem. "Een pester straffen is erg moeilijk, zo niet onmogelijk" weet Ilse. "Er is helaas ook geen toverformule om pesten op te lossen. De beste manier is om preventief op te treden." Daar kan het toneelstuk bij helpen.

2 Ilse De Keyzer en acteur Kristof Francis van Studio Gekko.
kos Ilse De Keyzer en acteur Kristof Francis van Studio Gekko.

Leuke klassfeer
En die aanpak werkt. Het toneelstuk, dat momenteel bij verschillende scholen wordt opgevoerd, roept namelijk heel wat sterke reacties op. "Zo liep iemand huilend naar buiten tijdens de voorstelling, en krijgt de auteur vaak mailtjes van ouders en kinderen die geraakt zijn." De kinderen krijgen dan ook een bundel waarmee ze na afloop van het stuk met de hele klas mee aan de slag gaan. "Een leuke klassfeer creëren en het onderwerp bespreekbaar maken is van essentieel belang. Zo kan een klas in groep optreden tegen de pester. Als individu sta je namelijk nooit sterk genoeg."

Lees meer