3 Anne Drake - ecologie op hoge hakken
Karen Van Winkel Anne Drake - ecologie op hoge hakken

Zelf je tandpasta of poetsproducten maken: werkt dat echt even goed?

Anne Drake leeft al vier jaar met zo min mogelijk afval. Ze probeert op haar manier de plastic soep aan te pakken die we van de oceanen maken. Ze schreef over haar ecologische levenswijze een boek met het recept voor een groener leven. Tijdens de boekvoorstelling leerden we op haar manier poetsproducten en cosmetica maken. 

Citroen schuurcrème

Het is één van de schoonmaakproducten waar ik het zelf altijd het moeilijkste mee heb, je vindt er gewoon geen goede ecologische alternatieven voor en klassieke ontkalkers en schuurmiddelen zijn écht slecht voor het milieu. Anne Drake maakt dan ook haar eigen versie met natriumbicarbonaat (soda), ecologische zeep, glycerine en etherische olie van citroen. Heerlijk makkelijk is het om dit mengsel te maken, je mengt gewoon alles en bewaart het in een glazen potje. Het resultaat heeft veel weg van een smakelijke sorbet. De schuurcrème werkt prima op een vochtige doek en doet het bad en de douche weer glanzen. Het ruikt lekker fris, maar niet overheersend. Krijg je alle vuil zoals in reclameboodschappen met één veeg weg? Nee natuurlijk niet. Maar eerlijk, dat lukt me met gewone poetsproducten ook niet. Deze blijf ik maken!

3 Anne Drake workshop
Eva Van Driessche Anne Drake workshop

Tandpasta

Zelf tandpasta maken? Daar heb ik mijn bedenkingen bij. Maar als ik stiekem eens naar de glimlach van Anne kijk, zie ik toch mooi witte tanden. Ze lacht: "Zelfs mijn tandarts geeft toe dat mijn recept ook efficiënt is!" 
Om zelf een tandpasta te maken mengen we kokosolie, natriumbicarbonaat (voor voeding), etherische olie van munt en vloeibare stevia. De kokosolie zorgt voor het smeerbare gevoel en is goed voor je tandvlees, natriumbicarbonaat reinigt je tanden (en maakt ze wit), de muntolie ontsmet je mond en geeft een frisse adem. De stevia dient enkel om de zoute smaak te neutraliseren. Die zou je kunnen weglaten, maar voor 'beginners' is het niet aan te raden.
Dit gaat alweer verrassend snel en heel veel ingrediënten hoef je niet in huis te halen. De tandpasta smaakt best lekker, maar een stuk minder 'muntig' dan mijn gewoonlijke tube. Een week poets ik elke avond mijn tanden met mijn eigen brouwsel. Ik heb er iets meer van nodig dan van een gewone tandpasta. Het voelt verrassend mild en dat vind ik best aangenaam omdat ik van de straffe munt nogal snel blaasjes in mijn mond krijg. Ik ben alleen bezorgd om een frisse adem. Het is heerlijk om 's avonds muntfris naast elkaar in bed te kruipen...maar mijn lief merkt geen enkel verschil op. Mijn mond voelt ook proper en fris. 

Over naar DIY?

We maken die dag ook nog een dagcrème (doet prima werk, maar voelt niet zo luxueus als een duur potje) en allesreiniger (top!). Ben ik overtuigd om ook zelf mijn producten te gaan maken? Eigenlijk wel. Zeker wat poetsproducten betreft. Eigenlijk is het een terugkeer naar hoe onze grootmoeders schoonmaakten: met soda, citroen en bruine zeep. Veel meer heb je eigenlijk ook niet nodig. Al die ultrakrachtige sprays en schuimende tubes met super powers doen eigenlijk niet zo heel veel. Het enige waar ze toe bijdragen is een gat in ons huidhoudbudget én een grote afvalberg. Kijk zelf maar eens in je kast, hoeveel van die bussen gebruik je echt?
De stap naar DIY-cosmetica zet ik als beauty editor nog even niet, al deed de workshop me wel nadenken over de hoeveelheid potjes en smeersels die ik gebruik. Mijn huid deed het heus niet slechter met de zelfgemaakte dagcrème. Ik verouderde niet plots veel sneller. Een beetje downsizen moet dus zeker kunnen!

3 DIY workshop Anne Drake
Eva Van Driessche DIY workshop Anne Drake

Info over de workshops en meer recepten vind je op www.annedrake.be

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Martine Lefort Robin Cornelissen

    Doe ik ook, maskers voor de huid maken, van fruit, ook niet zo n mooi in potje gepresenteerd, ik drink citroen en met overige poets ik keuken, thee met kruiden laten drogen, voor je gaat slapen strooi je bv mat of stoffen zetel s morgens stofzuigen en lekker geurtje, azijn uw wasmachine reinigen op 90 graden en daarna een beetje bij de was doen enz... goed voor milieu

  • Julius Waller

    Op zich niks mis mee, wij hebben wasverzachter ook door doodgewoon azijn vervangen. Werkt net zo goed en kost een stuk minder. Wat in die recepten wat tegen valt is die etherische olie van citroen. Die is weliswaar natuurlijk gemaakt maar zit vol gevaarlijke verbindingen - dat is geen verbetering tov producten uit de supermarkt.

Lees meer