Nee, op zó'n huishouden hoeven vrouwen niet snel te rekenen. Al dragen mannen vandaag de dag wel meer hun steentje bij.
Getty Images/Vetta Nee, op zó'n huishouden hoeven vrouwen niet snel te rekenen. Al dragen mannen vandaag de dag wel meer hun steentje bij.

Zij strijkt, hij klust: klassieke rolverdeling in huishouden blijft

Het gaat de goede kant op met de rol van de man in het huishouden. 32% zegt vaker boodschappen te doen dan hun vrouw. Eén op de vier stofzuigt meer en 27% doet vaker de afwas. Nuance: vrouwen schatten deze cijfers ietsje lager in. Toch blijft de taakverdeling erg traditioneel: zij strijkt, hij klust.

De onevenredige verdeling van de huishoudelijke taken tussen mannen en vrouwen is niet langer een probleem. Dat zeggen 3 op de 5 ondervraagden in een nieuwe Ipsos-studie die besteld en gefinancierd werd door was- en reinigingsmiddelenproducent Procter & Gamble bij 1.000 Belgen. "Wij hebben een betere taakverdeling dan onze ouders", klinkt het bij 9 op de 10. Liefst 77% van de mannen geloven dat het hun relatie ten goede komt als ze een handje toesteken in het huishouden.

Maar niet iedereen heeft een 'nieuwe man' aan de haak geslagen. Mochten ze opnieuw kunnen beginnen, dan zou 1 op de 2 vrouwen graag een partner hebben die meer begaan is met het huishouden. Maar ook één op de vier mannen droomt van een vrouw die meer doet.

Wanneer we inzoomen op wie wat doet in de Belgische huishoudens, valt op dat de taakverdeling toch erg stereotiep blijft. Amper 1 op de 5 mannen doet de was, nog minder venten strijken. De badkamer schoonmaken? Dat laten 8 op de 10 over aan hun vrouw. U kan al raden wat de mannen daar tegenoverstellen: 71% klust, 65% zet het huisvuil buiten. Vrouwen staan hier niet bepaald hun mannetje. Slechts 21% is doe-het-zelver en 29% ontfermt zich over de vuilniszak. Bij min-35-jarigen is de verdeling wel veel evenwichtiger.

Controlefreak

Driekwart van de vrouwen heeft ook geleerd om los te laten en te delegeren. Het overige kwart blijft een controlefreak. Hun kinderen vertrouwen ze zonder zorgen aan manlief. Maar ai, dat wollen truitje in de wasmand dat weleens zou kunnen krimpen: 1 op de 3 vrouwen vindt het belangrijk om manlief te controleren als hij de was sorteert. Het vaakst is er discussie over wie de boodschappen of de afwas doet. De meest gemaakte opmerking aan de keukentafel? "Je hebt de was weer niet uitgehaald." Ook aan gezinsadministratie hebben we een broertje dood. En de top drie van excuses? 1: "Ik doe het morgen wel." 2: "Ik heb hier echt geen tijd voor." 3: "Eerlijk, jij bent hier beter in dan ik."

Lees meer