thinkstock

"Geef baby's pindakaas vóór ze allergisch worden"

"Meng voor gezonde baby's al pindakaas in de groentepap. Zo kan je voorkomen dat ze pinda-allergie krijgen. Zelfs baby's die al last hebben van eczeem, kunnen hier soms baat bij hebben." Met dit advies gaan specialisten in tegen de 'vermijd pinda'-boodschap die ze al twintig jaar verkondigen.

Professor Margo Hagendorens van de dienst pediatrie en allergologie in het UZ Antwerpen deed de nieuwe benadering zopas uit de doeken voor de Belgische kinderartsen. "We zeggen niet dat je aan een baby pindanootjes moet geven, vanwege het verstikkingsgevaar. Wel is het aangewezen om gezonde baby's al heel jong producten met pinda's te geven. Wacht je tot de kleuterleeftijd, dan riskeer je dat ze tegen die tijd al een allergie hebben. Zit er geen voedingsallergie in de familie en zag je nog geen allergische reacties bij je baby, dan kan je vanaf zes maanden een beetje pindakaas in de groentepap doen. Drie keer per week volstaat. Je kan ook pindakaas aangelengd met water geven. De eerste keer moet je attent zijn voor allergische reacties, zoals altijd als je baby iets voor het eerst eet."

Borstvoeding

"Zelfs baby's die last hebben van eczeem, kunnen er baat bij hebben", aldus Hagendorens. "Al moeten ouders dit eerst bespreken met hun arts. Afhankelijk van de ernst van het eczema kan het nodig zijn eerst allergietesten te doen: een huidtest en bloedonderzoek. Soms hebben zuigelingen al pinda-allergie en dan moeten ze dat wél strikt mijden. Als de testen geruststellend zijn, proberen we pindabevattende voeding op te starten. Dit kan thuis, maar ik vermoed dat veel ouders dit liever een eerste keer onder medische controle doen. Wij zetten alvast een pot pindakaas klaar op consultatie."

Waarom werden jonge kinderen jarenlang ver weg van pinda's gehouden? Komen richtlijnen voor andere voedingsallergieën nu ook onder de loep te liggen? Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!

Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels

Lees meer