thinkstock

7 redenen waarom je moe bent (en weinig slaap zit er niet bij)

Doodmoe, terwijl je wel elke avond braaf op tijd in bed kruipt? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand dan enkel een gebrek aan slaap. Deze 7 oorzaken kunnen aan de basis liggen van jouw schijnbaar permanente vermoeidheid.

1. Ijzertekort

Ijzer is een belangrijke voedingsstof als het op energie aankomt. Als je lijf niet genoeg rode bloedcellen heeft om zuurstof te verspreiden in het lichaam, dan krijg je een vermoeid gevoel. En dat is wat er gebeurt als je te weinig ijzer binnenkrijgt. Zorg ervoor dat je genoeg ijzerrijke voeding eet zoals zeevruchten, noten en zaden, of maak een afspraak met je dokter als het probleem blijft aanhouden.

2. Je beweegt te weinig

We denken onterecht dat we "te moe" zijn om nog te gaan lopen, zwemmen, fietsen of fitnessen na een vermoeiende dag, maar eigenlijk krijgen we daar net meer energie door. Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig bewegen helpt tegen vermoeidheid en je een energieboost bezorgt. De conditie en het strakkere lijf krijg je er nog eens als extraatje bovenop.

3. Je bent gedehydrateerd

1,5 à 2 liter water per dag is een must, we weten het intussen. Maar pas je het ook toe? Koffie, alcohol en frisdrank tellen niet mee, integendeel. Krijg je dorst, dan ben je waarschijnlijk al gedehydrateerd. Symptomen van te weinig vocht in het lichaam die al voor dorst komen zijn vermoeidheid, hoofdpijn en een slechte concentratie. Water drinken is de boodschap.

4. Je eet te veel suiker

Een koekje, een frisdrank of stukje chocolade bezorgen je even een piek van energie, maar daarna komt dat energieniveau vrij snel in een dal terecht. Ruil die zoete snacks tussendoor in voor gezonde tussendoortjes die je net goede energie bezorgen, zoals noten of een stuk fruit.

5. Je huis is een zootje

Thuiskomen in een huis waar een afwasberg van een hele week staat, daar krijg je niet meteen een energieboost van. Op een rommelige plek wonen of werken kan aan je energie vreten. Zo maakt ook een onopgeruimd bureau het moeilijker om je te focussen en informatie te verwerken, waar je mentaal moe van wordt. Eerst opruimen thuis of op het werk vraagt even energie, maar die krijg je ook weer terug.

6. Je neemt te veel hooi op je vork

Zeg jij ook altijd "ja" op alles, hoewel je weet dat een "nee" zo nu en dan je goed zou doen? Teveel tegelijkertijd willen doen - soms ook eerder voor anderen dan voor jezelf - kan je op termijn heel vermoeid maken. Zelfs als je genoeg slaap krijgt, is een uurtje "me-time" per dag echt geen overbodige luxe. Niet alleen goed voor je energiepeil, je zal er ook gelukkiger door worden.

7. Je bent depressief

Niet meteen een vrolijke verklaring, maar het zou best kunnen. Eén van de belangrijkste symptomen van depressie is voortdurend doodmoe zijn. Heb je niet genoeg energie voor de dagelijkse dingen die je normaal energie bezorgen, vraag je dan af of die vermoeidheid geen symptoom kan zijn van iets groter. Heb je een vermoeden dat een sluimerende depressie de oorzaak is van je gebrek aan energie, zoek dan professionele hulp.

Lees meer