thinkstock

Alcohol en huidkanker: zelfs één drankje per dag verhoogt je risico

Als je elke dag een glaasje wijn of een biertje drinkt, kan dat je risico op huidkanker verhogen. Dat blijkt uit een grootschalige studie. Dagelijkse inname van 10 gram alcohol (een klein glas wijn of één pint) verhoogde het risico op een bepaald type huidkanker met 11 procent, een ander type met 7 procent. Boosdoeners zijn chemische stoffen die vrijkomen wanneer het lichaam alcohol afbreekt.

Dermatoloog Eunyoung Cho van de universiteit van het Amerikaanse Rhode Island stelt dat een aangepast drankverbruik wereldwijd kan bijdragen tot het indijken van niet-melanome huidkanker. Vorig jaar stelde zijn team nog vast dat de dagelijkse consumptie van één glas witte wijn het risico op melanomen, de derde en dodelijkste vorm van huidkanker, met 13% doet toenemen. Huidkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker.

Ongeveer 3,6 procent van de kankergevallen wereldwijd worden toegeschreven aan alcoholgebruik. Het gaat dan voornamelijk om lever-, pancreas-, darm- en borstkanker. De verklaring daarvoor luidt dat de ethanol in alcohol door het lichaam kan omgezet worden in acetaldehyde, een stof die het herstelsysteem van ons DNA kan aantasten.

"Over het algemeen speelt de omzetting van ethanol een belangrijke rol in het ontstaan van kanker door alcoholinname", stelt Cho. "De stofwisseling van ethanol resulteert ook in de aanmaak van reactieve zuurstofsoorten, die voor schade aan het DNA zorgen en bijdragen aan mutaties".

De dagelijkse consumptie van één drankje verhoogt het risico op cutane huidcelcarcinomen met 11%, het gevaar basale huidcelcarcinomen te krijgen liep met 7% op. Beide vormen van huidkanker zijn, in tegenstelling tot melanomen, makkelijk te behandelen.

Lees meer