De Nutri-Score in een supermarkt in Brussel.
BELGA De Nutri-Score in een supermarkt in Brussel.

Exclusief voor abonnees

Belg weet niet wat gezond is: Test-Aankoop pleit voor Europese verplichting van Nutri-Score

81% van de Belgen vindt dat hij gezond eet. Nochtans weten we vaak niet hoe dat dan precies moet en vinden we in de supermarkt ook de juiste producten niet. Test-Aankoop pleit voor een Europese verplichting van de Nutri- Score. “Nu zijn er tal van misleidende vermeldingen op verpakkingen. Ontbijtgranen die te zoet zijn, worden niet gezonder omdat er ‘rijk aan vezels’ op het pak staat - ook al zijn consumenten geneigd om dat te geloven.” Waar moet je wel op letten?

'Eet je gezond?' 81% van de Belgen vindt van wel. 'Wat moet je dan eten om in vorm te blijven?' Op die vraag moeten heel wat mensen het antwoord schuldig blijven, zo blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test-Aankoop. Die onwetendheid vertaalt zich in de cijfers: de helft van onze landgenoten heeft overgewicht, 16% is zelfs obees.

Een tekort aan motivatie, tijdsgebrek: de redenen om niet voor gezond te kiezen, zijn legio. Maar zelfs wie wel evenwichtig wil koken, lukt het vaak niet. Het loopt vaak al mis in de winkel: 13% vindt de juiste producten niet. Hoeft ook niet te verwonderen, merkt de consumentenorganisatie op. Het is in de supermarkt tegenwoordig vaak moeilijk de bomen nog door het bos te zien. "Er zijn tal van misleidende vermeldingen op verpakkingen", klinkt het. "Verpakkingen die 'zonder toegevoegde suikers' vermelden, kunnen nog altijd dextrose of maltose bevatten. En ontbijtgranen die te zoet zijn, worden niet gezonder omdat er 'rijk aan vezels' op het pak staat - ook al zijn consumenten geneigd om dat te geloven."

Orde op zaken

Tijd om orde op zaken te stellen, vindt Test-Aankoop, dat pleit voor een eenduidig, uniform systeem. De consumentenorganisatie start een petitie voor het Europees verplicht maken van de Nutri-Score. "Die laat consumenten toe om producten binnen dezelfde categorie te vergelijken", zegt Simon November van Test-Aankoop. "De score houdt rekening met vezels, eiwitten, suiker, zout, vetten en calorieën. In één oogopslag kan je kiezen voor de meest gezonde producten."

Op de Nutri-Score kwam bij de invoering door minister Maggie De Block in 2018 nochtans heel wat kritiek. Ook Frédéric Leroy, voedingsbiotechnoloog (VUB), is scherp voor het systeem. "Iets zo complex als voeding kan je onmogelijk reduceren tot een score gebaseerd op een paar criteria. Het leidde al tot compleet absurde situaties en bizarre conclusies. Diepvriesfrietjes krijgen een A en ook ontbijtgranen, Cola Zero en loempia's komen er goed uit omdat ze bijvoorbeeld weinig vetten en suikers bevatten en er niet naar bereidingswijze wordt gekeken. Sommige producten scoren dan weer laag terwijl ze op ons bord net waardevol zijn. Gerookte zalm krijgt een D omdat het zout en vet bevat."

Kleurtjes schuiven

"Wat mij vooral stoort, is dat grote bedrijven hun Nutri-Score makkelijk naar hun hand kunnen zetten", zegt professor Leroy. "Door bij junkfood een vetvervanger of een goedkope vezel te gooien, kunnen ze via engineering met de kleurtjes gaan schuiven terwijl het product intrinsiek ongezond blijft. Traditionele voedingswaren zoals zalm, Iberico-ham of Roquefort-kaas kunnen dat niet. Dan is NOVA, een Braziliaans systeem, beter. Het is gebaseerd op de bewerkingsgraad. Voedingswaren in categorie één zijn onbewerkt, categorie twee kreeg hulpstoffen als olie en dergelijke. Drie is bewerkt voedsel (gedroogd of gefermenteerd bijvoorbeeld) en dus niet per se slecht en vier zijn producten die ultrabewerkt zijn. Het blijven vakjes, maar de 'fixing' door er één iets aan toe te voegen of weg te laten valt wel weg."

Lees ook: Diëtiste legt populaire snacks langs de meetlat van de Nutriscore: “Sultana-koekjes gezond? Ze staan gelijk aan drie boterhammen of drie appels”

Test-Aankoop beseft dat de Nutri-Score nog in volle evolutie is. Maar het is volgens hen nog altijd het meest duidelijke van het moment. "We moeten ergens beginnen. Vandaag zitten we met een wildgroei aan systemen en claims. Zolang de Nutri-Score niet verplicht is, kunnen bedrijven het systeem gebruiken waar zij het best in scoren. We mogen de gezondheid van de consument niet overlaten aan voedingslobby."

De ene Nutri-Score is de andere niet

Experts stellen dat producenten zelfs ongezonde producten een goeie Nutri-Score kunnen geven door één ingrediënt weg te laten of toe te voegen.

Waarom is de Belg weinig met gezonde voeding bezig?

• 52% mist de motivatie
• 43% heeft er geen tijd voor
• 40% vindt het te duur
• 14% weet niet goed wat te doen
• 13% vindt de juiste producten niet in de winkel

Waar let de Belg op?

33% eet volkoren
28% vermijdt toegevoegde suikers
24% vermindert verbruik van vetten
24% eet vezelrijk
23% let op de vitamines

Lees meer binnen HLN+:

De ene diepvriespizza is de andere niet: app meldt direct hoe (on)gezond een product is

Heeft voeding écht een positief effect op depressies of adhd?

Diëtist neemt ‘gezonde’ ontbijtgewoontes onder de loep: “Donker brood is vaak gemaakt van witte bloem”

24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Frans Faes

    Natuurlijk weten wij niet wat goed is voor ons, maar de allesweters gaan het ons vertellen.

  • jean petermans

    Dat de Belg niet meer weet wat gezond voedsel is, is volledig te wijten aan hemzelf. Oudere mensen weten nog perfect wat gezonde voeding inhoudt, maar de latere generatie heeft zichzelf laten misleiden door reclame, internet, enz..

Lees meer