Maandstonden-emoji.
rv/nina.be Maandstonden-emoji.

De maandstonden-emoji die menstruatie uit de taboesfeer moet halen is nu beschikbaar

De langverwachte bloeddruppel-emoji die maandstonden moet symboliseren is nu beschikbaar voor iPhone-gebruikers als deel van de nieuwe iOS 13.2 software. Volgens velen een “ware doorbraak in het doorbreken van het stigma rond menstruatie”. Of in andere woorden: “het werd tijd dat we dit bloederige gesprek konden aangaan”. 

Het initiatief voor de ‘period emoji’, ofwel de ‘menstruatie-emoji’ komt van de Britse liefdadigheidsorganisatie Plan International, die al jarenlang ijvert voor de invoering van een dergelijke emoticon om de vrouwelijke menstruatie uit de taboesfeer te halen.

Uit een eigen onderzoek van de organisatie bleek namelijk dat de helft van alle ondervraagde vrouwen tussen 18 en 34 jaar het gemakkelijker zou vinden om over hun maandstonden te praten, als er een emoji beschikbaar zou zijn.

Nu de maandstonden-emoji ook daadwerkelijk beschikbaar is, zijn ze bij Plan International verheugd: “De inclusie van een emoji die kan uitdrukken wat achthonderd miljoen vrouwen wereldwijd maandelijks voelen is een grote stap richting de normalisering van maandstonden en het taboe dat eromheen hangt te doorbreken”, klinkt het in de Britse Marie Claire.

Andere nieuwe emoji’s

Apple introduceerde bovendien niet enkel de maantstonden-emoji, maar nog 349 andere zoals een kunstarm, een kunstbeen, een doof iemand, een persoon in een rolstoel, een blindengeleidehond en een blindenstok gemaakt. een gapend gezicht, een luiaard, een orang-oetan, een flamingo, een otter, een wafel, een stinkdier, een veiligheidsvest, een ui, knoflook, een ijsblokje, een jojo en een handgebaar dat suggereert dat iemand niet al te zwaar geschapen is. 

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Kris Delen

    Binnenkort staat het mogelijk als synoniem voor geweld, goed bezig

  • Glenn Verbeeck

    Wat is het probleem juist? Met wie willen vrouwen er dan allemaal over kunnen praten? Ik dacht dat dit nog altijd iets privé was en natuurlijk moet men er met bepaalde personen over kunnen spreken, maar ik hoef niet te weten wanneer Marieke van bij den bakker of mijn buurvrouw hun regels hebben hoor.

Lees meer