3
Jaswig

De standing desk getest: spierpijn in mijn billen, maar wel meer concentratie

De eerste weken na Nieuwjaar slaan we met zijn allen aan het sporten... om dan vervolgens de rest van de dag achter een bureau of in de zetel te gaan zitten. "Zitten is het nieuwe roken", meent ook fitness-specialist Yves Devos. "We zitten allemaal véél te veel, en we kunnen wel wat extra beweging gebruiken, als dat lijf van ons nog een tijdje mee moet." Één mogelijke oplossing is dan gewoon je bureaustoel buitengooien en een standing desk in huis halen. Redactrice Tine kon een speciaal exemplaar uitvoerig testen.

Het concept van de standing desk is natuurlijk niet nieuw, maar het bestaande aanbod is meestal onaantrekkelijk en niet-ergonomisch, of gewoon pokkeduur. Maar daar wil Jaswig verandering in brengen. Dit Belgische bedrijfje (gevestigd in Gent) heeft nu standing desks op de markt gebracht die verdacht veel doen denken aan de Tripp Trapps uit onze jeugdjaren. Ze zijn aanpasbaar aan je grootte, zijn vrij betaalbaar én zien er nog eens goed uit ook. En ik mocht zo'n exemplaar een paar weken in mijn interieur inpassen.

Dat bleek alvast geen probleem. Geen mastodont van een bureau, maar een lekker compacte desk die je gemakkelijk ergens kwijt kan en al even simpel kan verschuiven. De vriendelijke Samuel heeft de Jaswig ook in een wip ingesteld op mijn grootte, waarna ik aan de slag kan. De desk is niet overdreven groot, maar heeft net genoeg plaats om een laptop en wat schrijfspullen kwijt te kunnen. Er is ook een handige schuif voor wat extra voorraad.

3
Jaswig
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Serieus wennen
Het installeren ging dan wel makkelijk, het effectieve werken aan de desk gaat in het begin iets minder vlot. Ik merk meteen dat mijn luie lijf het gewoon is om hele dagen op mijn achterste te zitten en nu wat moeite heeft met een actievere houding. Ik probeer me wel te focussen op mijn werk, maar een deel van mijn brein is afgeleid door het feit dat ik op mijn benen sta. Het is duidelijk wennen: alles duurt wat langer, en ik merk dat ik mijn zinnen af en toe moet herlezen om zeker te zijn dat er geen fouten in staan. En het blijkt ook fysiek een aanpassing: de eerste dagen krijg ik stijve spieren op vreemde plaatsen (lees: mijn billen).

Maar de aanhouder wint, luidt het spreekwoord. Na een paar dagen opbouwen ben ik het rechtstaand werken helemaal gewoon en heb ik een vaste routine ontwikkeld, waarbij ik werkblokken van ongeveer een uur afwissel met even rondlopen om de spieren weer wat los te gooien. En dat werkt: tijdens het werken ben ik een stuk geconcentreerder dan vroeger, en op het einde van de dag wijst mijn Fitbit uit dat ik meer bewogen heb dan anders. Niet dat je zonder problemen aan die tienduizend stappen komt - een standing desk is natuurlijk geen sportvervanger - maar ik merk toch verschil. Ook aan mijn slaappatroon: na een paar weken word ik 's nachts minder vaak wakker. Misschien omdat mijn lichaam meer rust nodig heeft na een dag rechtstaan dan na een dag in een bureaustoel?

Afwisseling
Toegegeven, af en toe wil je wel gewoon even gaan zitten. De desk is ontworpen om je lichaam een zo goed mogelijke houding te laten aannemen, bijvoorbeeld met de onderste lat die druk op je onderrug verlicht, maar echt een hele dag rechtstaan blijft wel vermoeiend. Ik vind het prettig om de desk af en toe een uurtje in te ruilen voor mijn vertrouwde bureau - iets dat Jaswig ook aanraadt. "Wij staan er zelf ook niet de hele dag achter; af en toe zetten we ons gewoon even in de zetel om ons lichaam wat rust te geven", klinkt het daar. Maar eens je de perfecte balans tussen zitten en staan hebt gevonden (met de nadruk op het laatste), zijn er alleen maar voordelen aan verbonden. Verdict? Meer dan geslaagd.

Wij testten de StandUp Nomad van Jaswig uit. Prijskaartje: 499 euro, verkrijgbaar via de webshop.

3
Jaswig

Lees meer