12
NINA, Everyday, Boni

Diepvriespizza en 9 andere verrassende voedingsmiddelen die even goed scoren op de Nutri-score als een quinoasalade

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) lanceerde gisteren in België de Nutri-score. Die score bepaalt aan de hand van 5 kleuren en 5 letters wat de voedingswaarde van een product is. Toch blijkt nu dat daar enkele verrassende vergelijkingen in zitten.

Consumenten zullen binnenkort alsmaar meer producten in de winkelrekken vinden waarop een Nutri-score staat. De score wordt weergegeven aan de hand van 5 letters, gaande van A (de beste score) tot E (de slechtste score), en 5 kleuren, van donkergroen (de beste keuze) tot rood (de slechtste keuze) om de voedingswaarde van een product te beoordelen. De kleur en de letter worden bepaald aan de hand van een algoritme dat ontwikkeld werd door het Franse Nutritional Epidemiology Research Team. Daarbij wordt gekeken naar positieve eigenschappen ofwel hoeveel eiwitten, vezels, fruit, groenten en noten het product bevat en de negatieve eigenschappen ofwel hoeveel energie, suikers, verzadigd vet, natrium erin zit.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) lanceerde gisteren de campagne, maar nu blijkt dat er wel een aantal erg opmerkelijke vergelijkingen tussen zitten. Deze 10 voedingsmiddelen kregen immers dezelfde of zelfs een betere Nutri-score dan een quinoasalade.

Quinoasalade, Boni, Colruyt *Nutri-score: B

12
Boni

1. Pizza Margherita, Everyday, Colruyt  *Nutri-score: B

12
Everyday

2. Belgische frieten, Lutosa, Carrefour *Nutri-score: A

12
Lutosa

3. Rijstpap vanillesmaak, Everyday, Colruyt *Nutri-score: B

12
Everyday

4. Sorbetijs framboos, Delhaize, Delhaize *Nutri-score: B

12
Delhaize

5. Ravioli Bolognese, Zapetti, Colruyt *Nutri-score: B

12
Zapetti

6. Loempia met kip en groenten, Boni, Colruyt *Nutri-score: A

12
Boni

7. Macaroni met ham en kaas, Iglo, Delhaize *Nutri-score: B

12
Iglo

8. Kant-en-klare balletjes in tomatensaus met puree, Boni, Colruyt *Nutri-score: B

12
Boni

9. Garnaalkroketten, Delhaize, Delhaize *Nutri-score: B

12
Delhaize

10. Coca-Cola Zero *Nutri-score: B

12
Coca-Cola

20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ronny Cuypers

    Die score is een fantastisch hulpmiddel. A en B moet je laten staan. C is het bekijken waard. En D en E kan je met je ogen dicht vertrouwen. Die zijn lekker.

  • Danielle Duym

    Allemaal kant en klare voeding. Maak je eten zelf klaar met goede basisproducten. Dat is een nutriscore A en het is goedkoper. Geen tijd in de week? Maak dan teveel klaar in het w-e en vries het in. Mijn zelf gemaakte eten voor de hele week staat al klaar in mijn diepvries.

Lees meer