Thinkstock

Dikste vijfjarige: Brits meisje weegt 65 kilo

Een Britse vijfjarige die 65 kilogram woog, wat drie keer het gemiddelde gewicht van een kind van die leeftijd is, werd opgevangen door de lokale jeugdzorg.

Het meisje woonde in Newport, experts sloegen alarm nadat ze vorig jaar in augustus ontdekten dat het meisje 65 kilo woog. Daarmee heeft ze het Brits record van dikste vijfjarige gebrooken. Een kind van die leeftijd weegt doorgaans ongeveer 19 kilo. Het meisje werd bij haar ouders weggehaald en geplaatst vanwege haar overgewicht. Twee maanden later kwam het meisje nog meer bij en woog ze 68 kilogram.

Nu is het kind al weer afvallen naar een gezondere 51 kilogram, maar dat is nog altijd het dubbel van wat haar leeftijdsgenoten gemiddeld wegen. Kinderen met een hoog BMI hebben meer insuline in hun bloed, een hogere cholesterol en bloeddruk in hun tienerjaren, wat het risico op hartziekten verhoogt. Voorzitter van de organisatie 'Child Growth' zegt dat dit een tragisch geval is. "Dat kind werd sinds haar eerste levensjaar steeds dikker. Iemand in de kinderopvang of op school moet dit toch gezien hebben? Waarom heeft niemand dit geval gemeld?"

Lees meer