Documentaire 'Fed Up': "Suiker is de echte vijand"

In de documentaire 'Fed Up' trekken de filmmakers hard van leer tegen de Amerikaanse voedselindustrie. Het is een documentaire die de perceptie over suiker en voedingsmiddelen grondig moet bijsturen. De makers willen hetzelfde effect nastreven dat 'An Inconvenient Truth' van Al Gore had op de perceptie over klimaatverandering.

'Fed Up' kijkt naar het wereldwijde probleem van stijgende obesitas en obesitas gerelateerde ziekten. De film tracht decennia van desinformatie over voedingsmiddelen, industrie gesponsorde diëten en lichaamsbeweging, goede en slechte calorieën en veel meer recht te zetten. "In de strijd tegen obesitas is vet niet de eerste vijand, maar wel suiker", zegt de wetenschappelijk adviseur van de film Robert Lustig. Dat standpunt wint steeds meer aanhang binnen de wetenschap.

De film claimt dat de fastfood-ketens en de makers van verwerkte voedingsmaaltijden meer suiker hebben toegevoegd aan "vetarm" voedsel om ze beter verteerbaar te maken. De toename van suiker is niet alleen een probleem voor lage-inkomensgroepen, die vaak worden geassocieerd met voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen, maar voor alle niveaus van de samenleving zeggen de filmmakers.

Kinderen leven minder lang
17% van de Amerikaanse kinderen en jongeren tussen 2 en 19 jaar worden beschouwd als zwaarlijvig, dat blijkt uit een recente studie van de Amerikaanse overheid. Een andere studie voorspelde dat de huidige Amerikaanse kinderen minder lang zullen leven dan hun ouders. Laurie David, die de klimaatfilm 'An Inconvenient Truth' maakte, noemt die voorspelling "ontnuchterend en tragisch".

Maar terwijl de strijd tegen obesitas wordt verdedigd door de Amerikaanse first lady Michelle Obama zijn de inspanningen om de suikerindustrie in bedwang te houden grotendeels mislukt. De regering-Bush dreigde in 2003 om de Amerikaanse steun stop te zetten aan de World Health Organisation(WHO) als het voedingsrichtlijnen publiceerde over verminderd suiker gebruik. De WHO stelde in de richtlijn voor dat niet meer dan 10% van de calorieën in een dagelijks dieet afkomstig mag zijn van suiker.

Winstgevend
"Fastfood-ketens gedragen zich als tabaksfabrikanten 30 jaar geleden", zegt collumnist Mark Bittman. Volgens de filmmakers is het niet in het belang van de 'big pharma' en de voedselindustrie om het suikergehalte te verminderen. "Het is te winstgevend", zegt Lustig. "De farmaceutische industrie spreekt liever over genezen dan voorkomen. De voedingsindustrie maakt een ziekte en de farmaceutische industrie behandelt het." Lustig pleit voor duidelijke wetgeving en niet enkel aanbevelingen. Waarschuwingen op frisdrank en meer reclame voor echte gezond voeding zijn nodig volgens hem. "Voedselproducenten zullen moeten worden gedwongen en er is maar een groep die hen kan dwingen, en dat is de overheid. Er is een groep die de overheid kan dwingen, en dat zijn de mensen."

In 2011 gaven de Amerikanen 24 miljard uit aan zoetwaren; de consumptie bedroeg elf kilo per hoofd van de bevolking.

De voedingsindustrie maakt een ziekte en de farmaceutische industrie behandelt het

Professor Robert Lustig
2
Robert Lustig
2 Suiker geeft dezelfde prikkels als cocaïne en is eveneens verslavend.
'Fed Up' Suiker geeft dezelfde prikkels als cocaïne en is eveneens verslavend.

Lees meer