Thinkstock

E-sigaret maakt dodelijke bacterie nog gevaarlijker

De damp van de trendy elektronische sigaretten maakt de moeilijk te behandelen MRSA-bacterie nog gevaarlijker, dat heeft recent Amerikaanse onderzoek aangetoond. Deze laatste resultaten bevestigen vermoedens dat e-roken geen gezonder alternatief voor tabak is.

Wetenschappers aan de universiteit van Californië bestudeerden wat er met de MRSA-bacterie gebeurt als deze wordt blootgesteld aan de damp van een e-sigaret. De tests gebeurden in een laboratorium, maar de vorsers menen dat hetzelfde effect ook in het echte leven merkbaar zou zijn omdat MRSA zich vaak in de keel en de neus schuilhoudt. Daaruit blijkt dat MRSA hierdoor krachtiger wordt dan normaal. Dit zou komen doordat de chemische stoffen in de damp de bacteriën doet 'denken' dat ze in gevaar zijn, wat hun verdedigingsmechanisme versterkt. Deze reflex maakt het het moeilijker om de bacterie met antibiotica te bestrijden. MRSA slaat toe wanneer iemand ziek wordt en de immuniteit zwakker is. Het kan ook het lichaam bereiken via een wonde.

MRSA of Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus is een variant van de stafylokok die niet meer gevoelig is voor de gewone antibiotica. Elektronische sigaretten worden als een veiliger alternatief voor roken beschouwd, omdat ze geen teer en andere stoffen bevatten die sigaretten zo dodelijk maken. Ze bevatten echter wel nicotine en zijn populair omdat ze de drang van een sigaret in de hand te houden helpen te verminderen.

Deze nieuwe soort van sigaretten zijn erg populair in het Verenigd Koninkrijk, in 2012 gebruikten 700.000 Britten de -e-sigaret. Nu is dit al naar meer dan 2 miljoen gestegen. Veel onderzoek is er nog niet naar dit type van sigaret uitgevoerd, daarom vrezen velen dat ze kankerverwekkende stoffen bevatten. Onderzoekster Laura Crotty Alexander: "Veel rokers vragen of de e-sigaret beter is voor hen. Deze studie suggereert dat deze vorm van roken minder schadelijk is als tabak, maar het heeft zeker ook negatieve gevolgen voor de gezondheid." Er is nog erg weinig geweten over de veiligheid ervan, we weten niet wat er exact in zit of ook de hoeveelheid nicotine blijft een mysterie. De gemiddelde e-sigaret is niet zo duur en veel merken worden in China gemaakt, wat het elektronisch roken nog mysterieuzer maakt.

Lees meer