"Wie een hond heeft, is fysiek actiever, heeft een beter voedingspatroon en een betere bloeddruk", blijkt uit een grootschalig onderzoek.
thinkstock "Wie een hond heeft, is fysiek actiever, heeft een beter voedingspatroon en een betere bloeddruk", blijkt uit een grootschalig onderzoek.

Een hond maakt gezond: baasjes hebben minder kans op hart- en vaatziekten

Cardioloog Pedro Brugada raadt het zijn patiënten weleens aan: neem een hond in huis. De trouwe viervoeters maken ons niet alleen socialer, maar blijken vooral goed voor ons hart. Dat bewijst ook een nieuwe studie die gepubliceerd werd in het vakblad 'Mayo Clinic Proceedings'. De onderzoekers vergeleken de cardiovasculaire gezondheidsscores - BMI, dieet, lichamelijke activiteit, bloeddruk, bloedsuikerspiegel, cholesterol en rookstatus - van 2.000 Tsjechische huisdierbezitters met de scores van inwoners zonder hond, kat of konijn. 

In een tweede stap werd dieper ingegaan op de resultaten van alleen hondenbaasjes. Zij bleken op alle domeinen uiteindelijk de beste papieren voor te leggen - ongeacht leeftijd, geslacht of opleidingsniveau. "Wie een hond heeft, is fysiek actiever, heeft een beter voedingspatroon en een betere bloeddruk", zegt het rapport. Of: hondeneigenaars hebben minder kans op hart- en vaatziekten. Eerder was al bewezen dat een hond hebben tot minder stress en eenzaamheid leidt. "Met een hond ligt je wandeltempo hoger dan zonder en de lichaamsbeweging doet je bloeddruk dalen", zei Brugada er al over. Hij ziet ook meer voordelen in wandelen met een hond dan fietsen of joggen, wat meer belasting geeft.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marianne Van den Lemmer

    Ja hoor, alle dagen 2 uur wandelen, dat kan niet slecht zijn? Een mens met een te dikke hond beweegt te weinig!

Lees meer